image
 |  4 17 Квітня 2021 | 13:43

На Волині хочуть відновити сполучення потягу «Здолбунів - Ковель - Хелм»

Депутати облради мають намір домогтися відновлення руху потягу сполученням "Здолбунів - Ковель - Хелм".

Про це стало відомо на засіданні постійної комісії з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій, яке відбулось 15 квітня. У ході розгляду питання "Різне" депутати обговорили питання щодо перспектив відновлення курсування поїзда сполученням Здолбунів - Ковель - Хелм.

Нагадаємо, цей дизель-потяг курсував починаючи із 12.06.2017 року та був скасований у червні 2019-го. Керівництво АТ "Укрзалізниця" пояснило такий крок вимогами польських митників сплачувати податок за надлишок палива в баках українських дизельних потягів. Адже, відповідно до польського законодавства, якщо в баку поїзда є понад 200 л палива, то весь надлишок підлягає оподаткуванню. Посилаючись на цю норму, польські митники виписували штрафи та погрожували арештом рухомого складу.

У ході сесії, яка відбулась 11.02.2021 року, Волиньрада прийняла Звернення щодо відновлення руху пасажирського поїзда сполученням "Здолбунів-Ковель-Хелм", яке було адресоване Міністру закордонних справ України, Міністру інфраструктури України, Голові правління АТ «Укрзалізниця» та Генеральному консулу України в Любліні.

Між тим, проблема виникла через зміни у польському законодавстві, адже на той час, коли потяг запускали, у них не оподатковувалось пальне, яке перевозиться в баках потягів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чергову сесію Волиньради переносять

В обласну раду також надійшов лист від Генерального консула України в Любліні Василя Павлюка у якому йдеться про те, що польська сторона висловлює згоду та зацікавленість у вирішенні цієї проблеми.

"Питання відновлення руху залізничного пасажирського сполучення «Здолбунів-Ковель-Хелм», було обговорено мною на зустрічі з Люблінським воєводою Лехом Справкою. Попередньо домовлено про необхідність зустрічі на рівні офіційних делегацій Волинської та Львівської областей (обласна державна адміністрація та обласна рада) з делегацією Люблінського воєводства", - йдеться у листі за підписом Василя Павлюка.

Члени профільної комісії рекомендували підготувати комунікативний лист спільно із представниками Генерального Консульства України в Любліні та керівництвом регіональної філії "Львівська залізниця" АТ "Укрзалізниця", з метою проведення тристоронньої зустрічі для подальшого розв'язання цього питання.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити