image
 |  0 18 Серпня 2019 | 15:18

На Волині людей запитають чи вони не проти видобутку бурштину на 500 гектарах землі

29 серпня у селі Пнівне проводитиметься громадське обговорення Звіту з оцінки впливу на довкілля планованої діяльності комунального підприємства «Волиньприродресурс» по видобуванню бурштину на території Камінь-Каширського району.

Про це пише газета Полісся.

Така інформація розміщена на сайті Міністерства екології та природних ресурсів України, котре забезпечує проведення обговорення. Відповідне повідомлення спрямували і в населені пункти, на території яких планують видобуток «сонячного каменю». Зокрема, в Пнівненську та Тоболівську сільські ради, Гуто-Боровенську ОТГ. Саме на їх землях (а це ділянка «Камінь-Каширська-2») запланували ведення бурштинодобувної діяльності.

Про видобуток бурштину у регіоні КП «Волиньприродресурс» говорили ще у 2017 році. Тоді пройшло кілька зустрічей представників підприємства із громадами сіл, однак остаточної згоди досягнути не вдалося. Одні були категорично проти, інші позитивно сприйняли інформацію, але недовірливо поставилися до самого проекту. Були й такі, що встигли підписати договори на геологічні дослідження покладів бурштину в межах своїх земельних ділянок і отримали за це відповідні кошти. Скептики вважають – продешевили, бо з огляду на передбачені обсяги бурштину виплачені кошти видаються краплею в морі. Однак, як би там не було, кожен має право розпоряджатися власністю на свій розсуд. 

Пізніше, у серпні 2018 року, з’явилося офіційне повідомлення про планову діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля комунального підприємства «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради. Цікаво, що з дня його оприлюднення пропозицій та зауважень від громадськості до Мінприроди не надходило. І ось уже через рік жителі зазначених сільських рад можуть ознайомитися із відповідним Звітом, метою обговорення якого є виявлення зауважень і пропозицій громадськості щодо запланованого видобутку бурштину. Тобто, доля регіону, значною мірою, в руках людей. Проте, варто пам’ятати, що, до прикладу, землями запасу та невитребуваними паями розпоряджаються інші структури (зокрема Держкомзем).

Про що обсяг ж цей Звіт, якого сягає 288 сторінок?

Серед описів запланованої діяльності, оцінок стану довкілля та аналізів можливих впливів – розрахунки виробничих потужностей підприємства. Зокрема, повідомляється, що у межах рівнинної ділянки «Камінь-Каширська-2» виділено чотири перспективні площі: Фаринки Західні (130 гектарів), Гута-Боровенська (11840 гектарів), Фаринки (495 гектарів), Седлище (129 гектарів).

У документі зокрема йдеться, що підприємство має намір протягом 33 років розробити понад 500 гектарів (15,4 га/рік) відведених земель. До речі, в контурі кар’єру підраховані запаси руди (бурштиновміщуючої породи) і вони становлять 15515000,3 метрів кубічних, а також промислові запаси бурштину категорії С2, які на площі «Фаринки» становлять 220 тонн, на площі «Гута-Боровенська» – 50 тонн. На меті – повне вилучення бурштину-сирцю.

Примітним є той факт, що значна частина території залягання бурштину покрита лісовими масивами – до 60 відсотків території, тому процес розробки родовища передбачає руйнування екосистеми (у документі – «часткове»). З приводу цього розробники проекту зазначили: «Ділянки під розробку кар’єрів, які потраплять під територію лісових господарств, будуть вилучатись із зміною цільового призначення під землі промисловості на час розробки та повної рекультивації відповідно до передбаченого законодавством порядку. При веденні планованої діяльності, в першу чергу будуть залучатися земельні ділянки з земель лісового фонду лісогосподарського призначення вільні від лісових насаджень (після проведення на них планових, санітарних або суцільних рубок лісовими господарствами)».

Після відпрацювання ділянки обіцяють заліснити. Однак люди не впевнені, чи дійсно воно так все і буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через бурштин на Волині звільнять голову СБУ та 2 керівників райвідділів поліції

Наразі підготовка до видобутку бурштину триває. З надійних джерел редакція газети «Полісся» довідалася, що в межах Гуто-Боровенської ОТГ апробовано 160 гектарів землі, на черзі – додаткові роботи з обстеження більше 2 тисяч гектарів. Натомість, у межах пнівненських земель гірничі відводи (частина надр, яка віддана організації або підприємству для промислової розробки вміщених в ній корисних копалин) сягають 300 гектарів. Більше того, «Волиньприродресурс» уже має ліцензію на розвідку та видобуток бурштину і може розпочинати роботи у будь-який зручний для цього час.

Однак, що скажуть селяни під час обговорення цієї непростої теми 29 серпня?

Ситуацію вивчала

Іванна ШЕМЕТЮК.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити