image
 |  2156 4 Серпня 2024 | 23:31

На Волині мисливське товариство незаконно орендувало землі національного парку

Товариство «Майдан «Мисливський», яке пов’язують з ексочільником волинських лісівників, зобов’язали повернути землі національного природного парку «Цуманська пуща» у державну власність. У 2021 році підприємство отримало в оренду майже 33 гектари парку як нібито землі сільськогосподарського призначення.

Про це йдеться у рішенні Господарського суду Волинської області від 5 червня 2024 року, - пише Сила правди.

Ще у 2000 році на території колишнього Ківерцівського району був створений загальнозоологічний заказник місцевого значення «Зубр» площею 2732 гектари. Заказник створили для збереження волинської популяції зубра, занесеного до Червоної книги України. У 2008 році територію «Зубра» вирішили розширити: приєднали до нього лісогосподарські землі державного підприємства «Цуманське лісове господарство», а також 173 гектари земель запасу Дернівської сільської ради (урочище «Вілька» та урочище «Балярка»). Згодом розширення заказника за рахунок лісових земель скасували, тоді як приналежна сільській раді земля залишилися у його складі.

Вже через два роки, у 2010-му, з’явився указ президента про створення на території Ківерцівського району національного природного парку «Цуманська пуща». У його територію, серед інших земель, включили й територію заказника «Зубр». Таким чином у складі парку опинились вказані 173 гектари земель Дернівської сільської ради. Загальна ж площа парку «Цуманська пуща» після завершення його формування склала понад 33 тисячі гектарів.

«Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща» юридично створений та функціонує з 2010 року, є територією природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, охороняється як національне надбання, щодо якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання. Парк включає 33 475 га земель, у тому числі 3 471 га земель, що надаються у постійне користування парку (із вилученням у землевласників), й, зокрема, 173 га земель за межами населених пунктів Дернівської сільської ради», – йдеться у рішенні суду.

Проте з’ясувалося, що ще у 2013 році Ківерцівська районна державна адміністрація та Держземагентство у Волинській області погодили проведення інвентаризації земель. В результаті цієї інвентаризації з’явилися державні ділянки сільськогосподарського призначення, серед яких було 5 ділянок, розташованих саме в урочищах «Вілька» та «Балярка». Вказані ділянки мали загальну площу 32,8 гектара: це були наділи на 15,9 гектара, 9,7 гектара, 4,8 гектара, 1,3 гектара та 1 гектар.

Про нібито сільськогосподарську землю згадали у 2020 році – тоді відбувалась реформа децентралізації. Наприкінці того року розпочалась процедура реорганізації Дернівської сільської ради шляхом її приєднання до Олицької селищної ради. Водночас реформоване земельне управління – Головне управління Держгеокадастру у Волинській області – прийняло рішення про передачу Олицькій територіальній громаді у комунальну власність землю сільськогосподарського призначення, зокрема й п’ять вказаних ділянок.

Олицька селищна рада розпорядилась ними на власний розсуд: у серпні 2021 року всю землю віддали в оренду ТОВ «Майдан «Мисливський» строком на 10 років. Договори були укладені за результатами проведення земельних торгів у формі аукціону.

Лише у січні 2024-го до Господарського суду Волинської області подала позов Луцька окружна прокуратура, яка вимагала, аби договори оренди визнали недійсними, а землю повернули у власність держави та, зокрема, у користування парку.

«Та обставина, що Ківерцівська РДА та ГУ Держгеокадастр у Волинській області віднесли спірні земельні ділянки до земель сільськогосподарського призначення, не змінює їхнього статусу як земель, розташованих у межах об’єктів природно-заповідного фонду із спеціальним режимом цієї території (…). Враховуючи те, що територія площею 173 га, на якій розташовані спірні земельні ділянки, передана парку із вилученням у землекористувачів у 2010 році, її використання має здійснювати адміністрація національного природного парку», – вказав у підсумку суд.

Господарський суд Волинської області своїм рішенням від 5 червня 2024 року позов Луцької окружної прокуратури задовольнив повністю. Відтак, визнав недійсним розпорядження Ківерцівської районної державної адміністрації від 2013 року щодо інвентаризації землі, наказ Головного управління Держгеокадастру у Волинській області від 2020 року про передачу землі Олицькій селищній раді й рішення ради про прийняття ділянок у комунальну власність. Договори оренди з підприємством «Майдан «Мисливський» теж визнали недійсними.

Це рішення поки не набрало законної сили. Проте наразі відомо, що 8 липня з апеляцією на нього до Північно-західного апеляційного господарського суду зверталось Головне управління Держгеокадастру у Волинській області. Ухвалою від 24 липня суд відхилив цю скаргу, оскільки земельники мали сплатити за її подання понад 109 тисяч гривень судового збору. Доказів сплати такої суми суду не надали.

9 липня з апеляційною скаргою до суду зверталося також ТОВ «Майдан «Мисливський». Воно мало сплатити за подання апеляції 136,4 тисячі гривень, однак доказів сплати цих коштів теж не надало. Тому Північно-західний апеляційний господарський суд відхилив і його скаргу.

Товариство «Майдан «Мисливський» створили у 2011 році та спочатку зареєстрували у селі Сильне Ківерцівського району. Його засновниками тоді стали Микола Колядинський, Микола Гламазда та Віктор Тарасюк. У 2018-2019 роках одним із засновників цього підприємства був колишній керівник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Богдан Колісник. Він керував управлінням з 2007 до 2014 року.

Нині офіційним власником «Майдану «Мисливського» значиться рівненський бізнесмен Ігор Свистун, який вказується власником ще більше десятка інших фірм. Серед них фермерське господарство «Вікторія», два рибгоспи – «Рівнерибгосп» і «Рівнерибгосп плюс», також підприємство «Мисливсько-спортивний клуб «Сокіл» тощо. Ці підприємства зареєстровані на Рівненщині. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити