image
 |  18 21 Листопада 2019 | 18:31

На Волині незаконно вирубують 300-річні дуби: активісти стали на захист (ФОТО, ВІДЕО)

Громадські активісти показали, як у ДП «Ківерцівське лісове господарство» незаконно вирубують 300-річні дуби, приховують справжні розміри зрубаних дерев, мотивуючи тим, що вони були хворі.

Відео опублікували на сторінці громадської організації «Автоєвросила. Волинь» у фейсбуці, - пише Волинь24.

На відео Олег Ярошевич разом з учасниками організації, наглядачами за лісом, як вони самі себе називають, розповідають про незаконну, на їхню думку, вирубку лісу.

«Хлопці знову розкрили злочин, який сьогодні вже має документальне підтвердження. Ми зараз біля ділянкового стовпа «95 квартал. 20 виділ», – починає розповідь Олег Ярошевич.

За його словами, учасники організації «Автоєвросила. Волинь» подали запит на сайт Державного агентства лісових ресурсів України, аби дізнатися, скільки дерев вирізали на вказаній ділянці.

«У відповіді на запит сказано, що, згідно з лісорубним квитком, передбачена вирубка 22 кубічних метрів на цьому кварталі. Усі вирубані дерева – хворі. Сума збитків, вказана на сайті, – 46 тисяч 452 гривні», – цитує документ активіст.

Ця інформація не збіглася з підрахунками активістів. Учасники громадської організації показали 19 свіжих пеньків зрізаних дерев. За їхніми підрахунками, знесення цих дерев завдало шкоди на суму 221 тисяча 282 гривні. Чоловіки переконані, що зрізані дерева не були хворими. А дерева, які підлягали санітарній вирубці, досі стоять у лісі.

«За номерами на пеньках хлопці знайшли аж 19 зарубок, де вони відмічені. Хлопці переміряли ці дерева і з’ясували, що вирубано не 22 куби. За загальною таблицею, якою користується кожен лісник, хлопці вирахували 51,61 куба. Відповідно 29,61 кубометра вирубано незаконно», – коментує Олег Ярошевич.

Активісти також показали невеличку галявину, площею декілька квадратних метрів. На ній – шість пеньків.

«Хочу звернути увагу на дерева, які стоять поруч. Вони хворі. Але їх не зрізали з однієї причини, бо вони не цікаві», – зазначив пан Олег.

Показали також пеньок 300-річного дуба, який, як сказав їм майстер лісу Віктор Вишневський, був хворим.

«Це був віковий дуб. Його ширина та довжина більш ніж 1,5 метра. Цей дуб вони визнали хворим і зрубали, мотивуючи санітарною вирубкою. У Ківерцівському районі таких дубів більше немає.Віктор Вишневський нам пояснив, що це було хворе дерево, воно було сухе. Він сказав, що «ділову частину» повезли в Ківерці на переробку. Хоча всі бачили, як у Ківерцях його вантажили краном на автомобіль, і – в Цумань на пилораму», – розказує один з наглядачів лісу.

Активісти зателефонували директору державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство» Віталію Каращуку, аби домовитися про зустріч.

«Там є графік прийому громадян. Ми вам вдячні за вашу роботу, за вашу допомогу нам, але вішати ярлики – то будьте добрі. Є графік прийому громадян, по ньому записуйтеся, буду вас приймати», – сказав у телефонній розмові Каращук.

На наступному відео Олег Ярошевич розповідає, що 20 листопада активісти передали слідчим ГУНП у Волинській області виявлені факти незаконної вирубки на трьох ділянках. Із фото- і відеодоказами.

Також він запевнив, що відповідні матеріали подадуть і у Львівське відділення Державного бюро розслідувань, яке поширює свою діяльність на Волинську, Закарпатську, Івано-Франківську, Львівську, Тернопільську області.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити