image
 |  7 25 Серпня 2020 | 21:41

На Волині оприлюднили справи українських націоналістів з фонду КДБ (ВІДЕО)

Державний архів Волинської області оцифрував кримінальні справи несудових органів за 1939-1953 роки з фонду КДБ. Оприлюднили 257 справ українських націоналістів.

Про це розповіла «Суспільному» начальниця відділу зберігання документів Антоніна Гурська.

Протягом 28 років СБУ розсекретила та передала до державного архіву 4 231 справу. Це – кримінальні справи тих, хто був реабілітований, розповідає керівниця відділу архіву Антоніна Гурська.

У папках є протоколи, особисті документи, фотографії, відбитки пальців та схеми затримання. Кожна справа закінчується:

«Освободить и дело сдать в архив», – каже Антоніна Гурська.

Брати Бернадські Анатолій та Василь із смт Локачі розповідають про свого дядька – Григорія Сала, на псевдо «Сушко». Він у 1939 році пішов у лави УПА, був провідником Берестейської округи. Анатолій Бернадській каже: з дитинства чув історію про діяльність дядька:

«Баба Марія, мати того Гриця Сушка, вона згадувала тихенько: «Ой! Діти, ми були вивезені в Сибір, бо мій син Гриць був в підпіллі».

Родина розповідає: з часів Незалежності України почали шукати відомості про Сушка, писали листи в архів СБУ, але відповіді позитивної не отримали.

У 2017 році родина Бернадських отримала лист з обласної адміністрації, де ішлося про те, що розшукують рідних «Сушка». Як з’ясували згодом, каже Анатолій Бернадський, у 1949 році провідник «Сушко» посмертно був нагороджений Срібним Хрестом Заслуги.

Краєзнавець Віталій Кушнір робив історичні розвідки діяльності Української Повстанської Армії в Локачинському районі. З його статті брати Бернадські дізналися, де загинув та спочиває провідник.

«Загинув він в бою з червоними партизанами біля села Річиця Ратнівського району і похований біля церкви в селі Хотешів», – вважає Вітілій Кушнір.

Василь Бернадський розповідає: у 2018 році з районної газети дізналися про місце поховання дядька у селі Хотешів Камінь-Каширського району. Тоді ж вперше поїхали туди. Побачили, що на самому хресті зроблена табличка, на якій написано:

«Тут спочивають у вічному сні славні вояки УПА, що загинули у 1943 році: лікар Євген Каранович, сестра милосердя Марія, і провідник «Сушко», 4 невідомих. Вічна слава героям!»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волиняни встановили новий Рекорд України (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити