image
 |  4 12 Листопада 2018 | 08:41

На Волині профінансують лікування хворим на цукровий діабет і ниркову недостатність

Перерозподіл видатків з державного бюджету дасть можливість забезпечити фінансування першочергових видатків медичним закладам вторинної медичної допомоги у тому числі для лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу та хворих на цукровий та нецукровий діабет. Мав місце перерозподіл видатків і для місцевих бюджетів Волинської області.
Про це інформує Волинське РВ АМУ.
– Йдеться про перерозподіл видатків за програмою «Медична субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам», які для Волинській області   збільшено в сумі 39 мільйонів 99 тисяч гривень. Це  збільшення стало можливе за рахунок розподілу резерву коштів медичної субвенції та зменшення і послідуючого перерозподілу медичної субвенції за програмою «Надання первинної медичної допомоги», – каже Василь Гром, консультант з бюджетних питань Асоціації міст України, який працює в області в межах проекту «ПУЛЬС», що його АМУ втілює за підтримки USAID.

Зі слів Грома, зменшення субвенції на фінансування первинної медичної допомоги проведено у зв’язку із її недовикористанням, що пов’язано з переходом медичних закладів на фінансування Національної служби охорони здоров’я України. На Волині йдеться про місцеві бюджети ОТГ Любомльського рйону: Вишнівської – на 429,2 тисячі гривень, Рівненської – на 373,3 тисячі та Любомльської – на понад мільйон 61 тисячу.
Вищезгадане розпорядження Кабміну набере чинності після погодження з відповідним Комітетом Верховної Ради України.
Отже,  до кінця року заклади охорони здоров’я матимуть фінансування на забезпечення лікування хворих на цукровий діабет та з хронічною нирковою недостатністю. Тепер місцеві ради мають ухвалити зміни до своїх бюджетів, щоби кошти за механізмом субвенції отримали всі медичні заклади.
Довідково:
За офіційною інформацією, в Україні зареєстровано понад мільйон двісті тисяч хворих на цукровий діабет. Це захворювання посідає третє місце у світі за поширеністю після серцево-судинних і онкологічних захворювань. А кількість хворих, які потребують спеціалізованої нефрологічної допомоги, щорічно зростає: на мільйон населення у рік реєструється 250 хворих із хронічною нирковою недостатністю (ХНН) V стадії. Лікування цих хвороб допомагає зберегти життя пацієнтам і запобігає виникненню ускладнень.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити