image
 |  0 17 Червня 2021 | 16:52

У Камінь-Каширському районі сільський голова звільнив завклуба, бо так захотілось

Неприємний інцидент трапився із мешканкою села Запруддя, що у Камінь-Каширському районі. 30-річна Тетяна Шворак працює завідувачкою місцевого клубу. До слова, це єдина посада у селі, яку оплачують за державні гроші.

Про те, що вже без роботи, жінка дізналась, коли забирала зарплатню. Її звільнив сільський голова. Хоч, за законом, такого права не мав. Багатодітна мама лишилася без роботи, яка була основним джерелом доходів у сім’ї.

Осередком культурного життя села Запруддя є старенька хатина. Тут чи не єдине місце, куди ще тягнеться місцева дітвора на гуртки і, як то кажуть, за змістовним дозвіллям. Та одного дня сільський голова без пояснень повісив на клубі замок, а завклуба звільнив.

Завідувачка Тетяна Шворак сьогодні вперше за три місяці потрапила на своє робоче місце.

Тетяна розповідає, про те, що звільнена, дізналася, коли прийшла отримувати зарплатню. Сільський голова Ігор Волосюк, стверджує жінка, просто поставив її перед фактом. Без попередження, компенсації чи, бодай, пояснення причини.

Тетяна – давно сирота, дружина бійця АТО і мама трьох дітей, найменшому з яких немає і двох років. ЇЇ мінімальна зарплатня завідувачки клубом – єдине джерело стабільного доходу в родині. Тому, каже, раптове звільнення було шоком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УВАГА! У Луцьку розшукують неповнолітню дитину (ФОТО)

Тетяна припускає, що сільський голова звільнив її через особисту неприязнь, оскільки під час виборів очільника громади її сім’я підтримувала іншого кандидата. Односельці про інцидент знають і вважають, що вчинили з Тетяною несправедливо. А клуб у селі має працювати, бо ж дітям більше нікуди піти. І радять новообраному голові щось у громаді створити, а не закривати.

Тетяна вирішила відстоювати своє право на працю у суді. Та, оскільки грошей на адвоката у жінки не було, за допомогою звернулася до громадських правозахисників.

“Жінки, які мають дітей у віці до трьох років, можуть бути звільнені з ініціативи роботодавця лише у випадку повної ліквідації підприємства, в нашій ситуації ліквідації не було, посада скорочена не була. А тому вважаємо звільнення Тетяни Шворак абсолютно незаконним, протиправним”, – каже юристка Алла Левчук-Микитюк.

Поки чекали призначеної дати судового розгляду, поновити Тетяну на роботі та виплатити їй компенсацію за вимушене безробіття сільського голову зобов’язала державна інспекція праці.

“Держпраця вирішила, що справді голова Сошичненської ради порушив законодавство України. Тож пані Тетяну було поновлено на роботі і виплачено компенсацію”, – каже Вікторія Доманська, правозахисниця проекту “Вирішуєш ти”.

Детальніше - у сюжеті 12 каналу.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити