image
 |  1661 12 Червня 2024 | 23:31

На Волині судили посадовицю за співпрацю з сумнівною фірмою

На посадовицю Вишнівської сільської ради, яка замовила виготовлення документації на об’єкти культурної спадщини у фірми дружини чиновника, відкрили кримінал. Виявилося, що підприємство не мало відповідних працівників та видів діяльності. Але, коли ця справа потрапила до суду, її закрили.

Про це йдеться в ухвалі Луцького міськрайонного суду Волинської області від 3 червня 2024 року, - пише Сила правди.

Ідеться про директорку Центру культури, мистецтва, естетичного виховання та спорту Вишнівської сільської ради Ковельського району Ларису Марчук. Кримінальне провадження щодо неї відкрили через замовлену документацію на історичні пам’ятки.

З судової ухвали відомо, що посадовиця уклала у березні 2023 року три договори з приватним підприємством «Терези-ТВ» на виготовлення облікової документації на об’єкти: «Козьмодем’янська церква» у селі Вишнів, «Святодухівська церква» у селі Олеськ та «Церква Різдва Богородиці» у селі Хворостів. Однак, як виявилося, підприємство не мало відповідних видів економічної діяльності для цих робіт. Такою діяльністю мають право займатися лише установи, які проводять наукові дослідження у сфері охорони культурної спадщини. Натомість основним видом діяльності ПП «Терези-ТВ» є видання книг.

Крім того, облікові картки на таку документацію повинні підписувати особи, які мають науковий ступінь. Однак розробники вказаної документації його не мають, а надані історичні довідки на ці об`єкти взагалі не містили жодних підписів. Як встановило слідство, посадовиця допустила порушення, не перевіривши інформацію про види діяльності підприємства та про наукові ступені виконавців робіт, і оплатила підприємству 144,7 тисячі гривень.

Такі дії директорки завдали збитків Вишнівській сільраді та призвели до кримінального правопорушення, що полягає у службовій недбалості (ч. 1 ст. 367 КК України). Наприкінці травня цього року обвинувальний акт щодо Лариси Марчук скерували до Луцького міськрайонного суду Волинської області. Втім, суд її не покарав.

Коли справу передали до суду посадовиця звільнилася з посади директорки Центру культури, мистецтва, естетичного виховання та спорту. Під час підготовчого засідання 3 червня Марчук визнала свою вину. Суд розцінив це як зміну обстановки та зробив висновок, що є підстави звільнити її від кримінальної відповідальності та закрити справу.

«Внаслідок зміни обстановки обвинувачена перестала бути суспільно-небезпечною, оскільки обстановка навколо неї зазнала суттєвих змін, а тому, на думку суду, наявні достатні підстави для звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 КК України», – йдеться в ухвалі суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова громади на Волині зберігає майже мільйон гривень: що ще у декларації

Тож ухвалою від 3 червня 2024 року суд звільнив Ларису Марчук від кримінальної відповідальності.

Фірмою «Терези-ТВ» наразі володіє Катерина Дорошенко, проте від дати заснування підприємства у 2020 році і до середини вересня 2023-го її власницею була Тетяна Стрільчук – дружина колишнього посадовця управління культури Волинської обласної державної адміністрації Віталія Стрільчука. «Сила правди» писала про те, як посадовець Волинської ОДА радив громадам виготовляти документацію на історичні пам’ятки у фірми своєї дружини. Згодом з’ясувалося, що фірма «Терези-ТВ» не мала ні потрібних працівників, ні відповідних видів діяльності для такої роботи, а виготовлена документація містила чимало недоліків. Через це замовники подали до суду на «Терези-ТВ». У суді наразі перебувають справи за позовами управління культури, молоді, спорту та туризму виконавчого комітету Ковельської міської ради та вже згаданої Вишнівської сільської ради. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити