image
 |  11 11 Серпня 2022 | 08:28

На Волині судять керівника підприємства, який розкрадав бюджетні кошти

10 серпня колегія судової палати з розгляду кримінальних справ Волинського апеляційного суду розгляне апеляційну скаргу прокурора у кримінальному провадженні, де обвинуваченим є начальник управління водопровідно-каналізаційного господарства «Ковельводоканал» Юрій Рибачок.

Про те, що керівника водоканалу судитимуть за розтрату майна, повідомляла пресслужба прокуратури області ще у грудні 2019 року, - пише Ковель медіа.

В обвинувальному акті говориться, що у жовтні 2016 року на засіданні технічної ради підприємства з приводу розподілу коштів бюджетного призначення було прийнято рішення про проведення закупівлі транспортних засобів іноземного виробництва, які були у використанні.

У грудні того ж року керівник підприємства, купивши авто марки «ISUZU D-MAX», 2011 року випуску, за 325,5 тис грн, зареєстрував на підставну особу, а потім продав «Ковельводоканалу» за 401,5 тис грн, що на 75 999 гривень перевищує фактичну ціну придбання вказаного транспортного засобу.

Рибачок Юрій Іванович, шляхом зловживання своїм службовим становищем, маючи право оперативного управління бюджетними коштами, які виділені із Ковельського міського бюджету, надавши доручення підпорядкованим працівникам на придбання транспортного засобу за завищеною ціною, розтратив грошові кошти у сумі 75 999 гривень в інтересах третіх осіб, чим завдав збитки Ковельському місцевому бюджету на зазначену суму – зазначається в обвинувальному акті.

Прокурор у кримінальному провадженні заявив позов, аби стягнути з обвинуваченого Юрія Рибачка заподіяну місцевому бюджету шкоду.

Зауважимо, що згідно санкції ч. 2 ст. 191 Кримінального кодексу України привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем – карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Допитаний у судовому засіданні Юрій Рибачок винуватим себе не визнав повністю.

Безека взяв на себе зобов’язання придбати цей автомобіль і продати підприємству. Їздив з водієм у місто Львів у відрядження, під час якого вони заїжджали на автостоянку, де стояв автомобіль, бачив його, розмову про технічний стан вів його водій… Перерахунок коштів було здійснено бухгалтерією підприємства після проведення оцінки транспортного засобу. Окрім «ISUZU D-МАХ», підприємством в цей же період в межах виділених коштів було придбано ще два автомобілі – казав він у суді.

Представник потерпілого, тобто Ковельської міської ради, – заступник начальника юридичного відділу виконавчого комітету Андрій Назарчук розповів у суді, що про обставини купівлі «Ковельводоканалом» автомобілів, зокрема «ISUZU D-МАХ», виділення для цього коштів йому нічого невідомо. Про існування кримінального провадження міська рада дізналася виключно з листів старшого слідчого поліції.

Крім того, у судовому засіданні Андрій Назарчук стверджував, що Ковельська міська рада не вважає, що їй діями Юрія Рибачка завдано шкоди, у зв’язку з чим пред’явлений прокурором позов в інтересах міської ради про відшкодування завданої злочином шкоди не підтримав і позов ухвалою суду був повернутий прокурору.

Отже, Ковельське УВКГ «Ковельводоканал» є комунальним, а не державним підприємством, у зв’язку з чим вищевказані заперечення прокурора є безпідставними і голослівними.

Будь-яких доказів про те, що діями Рибачка Юрія Івановича заподіяно збитків саме державі та державним інтересам прокурор суду не надав – йдеться у вироку суду.

Суддя Турійського районного суду Роман Тітівалов ухвалив визнати невинуватим Юрія Рибачка у пред’явленому обвинуваченні у вчиненні злочину, передбаченого частиною другою статті 191 Кримінального кодексу України, та виправдати у зв’язку з недоведеністю в його діянні складу злочину.

Засідання колегії судової палати з розгляду кримінальних справ Волинського апеляційного суду за апеляційною скаргою прокурора призначене на 09:00 годину 10 серпня.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити