image
 |  0 25 Серпня 2022 | 22:31

На Волині сусідські дерева руйнують будинок

Мешканка села Радомишль Боратинської громади скаржиться, що сусідські дерева руйнують її будинок. Жінка запевняє, що важкі гілки одного разу вже впали на її хату.

Після цього їй довелося замінювати вікно, на зовнішній стіні утворилася тріщина, а дах покрився дірками. Домовитися з сусідами вона не може, адже там давно ніхто не живе, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Людмила Гачевська купила свій будинок 14 років тому. І хоч по сусідству ніхто не мешкає, жінка нарікає, що через тамтешні хащі не може спокійно жити.

«Три дерева впали, побили нам веранду. Зараз знову побило шифер. Без кінця летять старі гілки. Ці дерева мають до 200 років. Усередині вони пусті, тому дуже аварійні. Як ті впали, ми бачили, що всередині нічого не було – тільки кора. При кожній бурі боїмося перебувати в будинку», – говорить вона.

Як додає, не починає ремонт, адже після першої грози крони старих дерев можуть впасти на будинок. Через гілки уже зіпсувався дах, який тепер постійно протікає. Через це в хаті сирість. А димар довелося переробляти двічі.

Волинянка не може домовитися з сусідами, бо не знає власників. До того ж, вони давно не навідуються в село. Жінка навіть готова викупити ділянку та навести там лад.

Поки що там усе в бур’янах, чагарниках, а закинута хата час від часу слугує прихистком для волоцюг.

Сусідка Лідія розповідає: колись тут жили старші люди, після їх смерті нових власників ніхто не бачив.

«Ту хату продали одним. Потім вони її перепродали… Того господаря я навіть не бачила», – каже вона.

Голова колишньої сільради, заступник директора КП «Боратин» Володимир Семенюк зазначає, що власники проблемної ділянки – не мешканці села, тому їхніх контактів він не має. Знайти їх складно, адже реєстри закриті.

«Власники земельної ділянки не є мешканцями нашого села. Ми не володіємо інформацією про те, звідки вони. З ними не можна зв’язатися. Також ми не можемо зайти в реєстр, щоб зв’язатися з цими людьми. Але відповідно до закону, власник суміжної земельної ділянки має право у такому випадку зрізати і кореневу систему дерев, і гілки… Якщо голова дасть нам вказівку допомогти цій людині, то ми допоможемо», – наголошує Володимир Семенюк.

Інспектор з благоустрою Боратинської громади Олександр Квятковський наголошує: аби вони втрутилися, Людмила Гачевська має написати письмове звернення.

«Мешканцям Боратинської громади необхідно звернутися до нас у письмовому вигляді. Для прийняття рішення в нас створені відповідні комісії. Взагалі межові спори належать до земельних спорів, які регулюються Земельним кодексом, а також правилами благоустрою, правилами добросусідства відповідних населених пунктів. Комісії складають акти та приймають відповідні рішення», – пояснює Олександр Квятковський.

Детальніше - у сюжеті ТРК Аверс.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити