image
 |  0 17 Січня 2021 | 01:08

На Волині видавали поштові листівки, дохід від продажу яких йшов на будівництво храмів (ФОТО)

Була в давні часи традиція видавати поштові листівки, дохід від продажу яких йшов на будівництво храмів, пам’ятників, громадських та соціальних об’єктів.

Про це пише на сторінці у facebook Віктор Літевчук.

В Австро-Угорській армії видавалися листівки, зокрема з видами Луцька, дохід від продажу яких йшов на допомогу вдовам і сиротам, рідні яких загинули в роки І Світової війни. Найвідомішими в Україні на початку ХХ ст. були листівки художника Амвросія Ждахи, з патріотичними козацькими мотивами, кошти від реалізації яких призначалися на будівництво пам’ятника Т. Шевченка у Києві. На Волині у різні часи також видавали листівки-цегелки з метою допомогти коштами на будівництво храмів. Особливо цікавими є такі цегелки на будівництво костелу в м. Рожище. Якщо така поштова картка з проектом костелу видана у міжвоєнний період відносно відома і зображення відповідає побудованому храму, то перший проект храму, як і саме зображення того костелу, часів Російської імперії мені ніколи не зустрічалося. Можливо хтось знає долю першого проекту костелу в Рожищах, чи був він зреалізований? - йдеться у дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Темне минуле» претендента на посаду заступника голови Івано-Франківської ОДА з Волині

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити