image
 |  7 12 Липня 2021 | 10:01

На Волині відзначає поважний ювілей зв'язкова УПА Марія Семенюк (ФОТО)

Сьогодні, 12 липня 2021 року, приймає своє 95-річчя мешканка села Рованці Боратинської сільської ради Луцького району, учасниця українського національно-визвольного руху 40-х років ХХ століття Семенюк Марія Миколаївна.

Про це пишуть у групі Боратин24 у мережі Фейсбук.

"Сьогодні, 12 липня 2021 року, шлемо найщиріші вітання з 95-річчям шановній жительці села Рованці Боратинської сільської ради Луцького району Семенюк Марії Миколаївні, мужній і красивій Людині, учасниці українського національно-визвольного руху 40-х років ХХ століття! Бажаємо славній ювілярці міцного здоров’я, многих щасливих літ у колі дружньої родини, поваги і вдячності від нас, нащадків!" - йдеться в дописі.

Нижче наводиться довідка за матеріалами, зібраними юними краєзнавцями загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня села  Рованці, гуртківцями Волинського центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Світязі відбувається обласний спортивно-розважальний фестиваль «Шацькі озера-2021»

Марія Миколаївна Семенюк (у дівоцтві Шевчук) народилась 12 липня 1926 року у сім’ї заможного селянина у селі Іванчиці Луцького району. Була найстаршою з п’яти дітей у дружній сім’ї. Навчалась у сільській школі, потім – у Луцькій гімназії.

Як зв’язкова повстанців Марія отримувала і передавала грипси.

Марії нескладно було виконувати роль підпільниці-листоноші, так як вона на той час була доволі грамотна, працювала фінагентом.

У квітні 1945 року 18- річну Марію заарештували за зв’язки з УПА і засудили за статтею 54-1а Кримінального кодексу УРСР. Потім вивезли у Кустанайський край всю сім’ю Шевчуків: матір з чотирма дітьми і батька-фронтовика.

Важко уявити, як ця тендітна жінка могла працювати на лісоповалі у Сибіру.

У 1951 році Марію перевели у Воркуту, на крайню північ, 150 км за полярним колом, де морози доходили до 50 градусів, а зима тривала 8 місяців.

У Воркуті познайомилась з вихідцем з Волині Олександром Семенюком, з яким одружились. У Семенюків народилися дві доньки: Ольга і Галина.

У 1993 році Марію Миколаївну реабілітували. Лише у 2000 році з Воркути разом із сім’єю вона повернулася на Волинь, у село Рованці.

"Юним краєзнавцям надовго запам’ятається зустріч із Марією Семенюк, проведена у загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів селі Рованці. Мужня гостя поділилась спогадами, відповіла на запитання школярів і з болем у душі шкодувала, що так довго не могла повернутись в Україну, додому, на Волинь. Хоча неодноразово приїжджали на рідну землю, та не могли приписатися і знайти роботу, тому були змушені знову покидати свою малу батьківщину.

Дивлячись на цю тендітну жінку, ми не переставали дивуватись її силі волі і духу після пережитого. Незважаючи на важкі життєві випробування, вона вистояла і зуміла пронести через роки любов до України.

Віра в майбутнє своєї Батьківщини дала їй змогу вистояти.

Побажаємо цій мужній жінці предовгих літ у щасливій мирній Україні!" - додають у дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проєвропейська партія Санду отримує монобільшість за результатами виборів у Молдові

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити