image
 |  13 5 Липня 2022 | 23:31

На Волині війна не зупинила масову вирубку лісу

Ліс на Волині масово вирубують навіть під час війни.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів "Сили правди" - "Чи залишиться волинський ліс після війни?"

Заборона ходити до лісу, закриття державних реєстрів і безперервні рубки породили численні підозри у волинян. Люди звинувачують лісівників, а ті кажуть, що забезпечують потреби армії.

Житель села Завітне колишнього Ківерцівського району Андрій каже, ще на початку березня помітив, як у місцевому лісі лісівники зрізали до трьох десятків дерев. Чоловік одразу зателефонував журналістам і поділився відео. Подібна ситуація і поблизу Ківерців, в напрямку села Борохів. Люди помітили велику кількість свіжозрубаних дерев. Ліс рідшає, а значить зникає.

Святослав із села Четвертня разом з односельчанами нарахували півтора десятка зрізаних дубів. Викликали поліцію і лісівників. Поки перші їхали, другі привезли лісорубний квиток. Рубка виявилась санітарною. До війни такий вид рубок протягом квітня-травня не проводили. Згідно з Законом України «Про тваринний світ» це так званий сезон тиші, коли санітарні рубки заборонені – йде виведення потомства. «Крім того, хіба ж ці дуби схожі на уражені хворобою дерева?», – дивується Святослав.

Не зарадила і поліція. За словами речниці Головного управління Ольги Бузулук матеріали за даним фактом до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань не вносили, бо лісівники показали правоохоронцям лісорубний квиток.

Масла у вогонь додає й те, що у зв’язку з воєнним станом обмежила доступ до Реєстру лісорубних квитків Державного підприємства «Лісогосподарський Інноваційно-Аналітичний Центр», відтак простежити чи рубка законна було майже неможливо. Крім того, досі заборонені будь-які перевірки контрольних органів, що також розв’язує руки, тим лісівникам, які хочуть нажитися на незаконно зрубаній деревині. З такими шкідниками і короїда з війною не треба.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити