image
 |  0 28 Червня 2021 | 18:52

На Волині вперше відкрили для туристів Олицький замок

Замок у селищі Олика Луцького району у День Конституції вперше відкрили для туристів. Гостям замку також дозволили оглянути підземелля, які раніше були недоступні відвідувачам.

На території замку організували одноденний фестиваль у середньовічному стилі "Олицька Переберія", - інформує Суспільне.

Фестиваль розпочали з костюмованої ходи селищем. Основне ж дійство відбувалось на території замку, ворота якого у цей день, відкрили для усіх охочих. У внутрішньому дворику гостям підготували гутірки, лекторії та майстер-класи.

Вперше відвідувачів пустили і у підземелля замку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В обласному центрі Волині з'явилася друга «Луцька Венеція» (ФОТО)

Як розповів Суспільному екскурсовод Андрій Мельник, підземелля знаходяться по периметру усього замку. Нині вони розчищені лише частково. Більша частина підземель ще потребує дослідження.

Під час фестивалю також презентували перший путівник та картосхему замку.

Науковець, завідувач відділення давньої історії Волинського краєзнавчого музею Тарас Верба провів екскурсію територією замку. Науковець розповів: Радзивіли, власники замку, були поціновувачами творів мистецтва, інтер‘єр замку прикрашали вишукані меблі, порцеляна, картини. Нині речі, які у 1939 році вдалося вивезти з Олики, складають основу колекції краєзнавчого музею. Серед них – документи на пергаменті, портретна галерея Радзивілів, посуд, зброя та меблі.

Як розповіла директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко, скільки людей відвідали замок ніхто не рахував. Будівля нині є власність облради, з 1 липня її планують передати на баланс музею. Коли наступного разу в замок зможуть потрапити відвідувачі наразі невідомо. Зі слів Оксани Важатко, після завершення паперових питань музейники шукатимуть варіанти реставрації пам'ятки.

Довідково: Олицький замок почав будувати князь Микола Радзивіл "Чорний" у 16 столітті. В 1760 році російські війська зруйнували його. Замок змогли відбудувати нащадки. Відтоді приміщення ще тричі реконструювали, востаннє у 1880-х роках. В середині минулого століття у замку почала функціонувати лікарня, завдяки чому будівлю вдалося зберегти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше 70 смаколиків: школярка з Волині навчилася пекти торти однією рукою (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити