image
 |  0 18 Грудня 2018 | 14:47

На Волині за два роки на 60% зменшилась кількість отримувачів субсидій

Кількість субсидіантів серед споживачів «Волиньгаз збут» зменшується. Станом на 1 грудня 2018 року на Волині понад 55 тис. домогосподарств отримують субсидію на оплату за природний газ. Це на 61% менше, ніж два роки тому. Зменшення кількості отримувачів субсидій разом із подорожчанням газу веде до збільшення заборгованості за газ, яка за останні три роки збільшилась в чотири рази.

Про це інформує прес-служба ТОВ «Волиньгаз Збут».

Нарахування субсидій регулюється Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 р. № 848 зі змінами.

На нинішній опалювальний період органи соцзахисту змінили підхід щодо врахування доходів для призначення субсидії: збільшена мінімальна заробітна плата. На додачу припинено нарахування субсидії споживачам газу у разі двомісячної заборгованості, розмір якої перевищує 340 грн.

«Кожний п’ятий наш споживач отримує субсидію. А ще майже 35 тис. клієнтів отримують пільги. Загалом 36 % наших клієнтів отримують державну допомогу на оплату за спожитий природний газ», – сказав директор «Волиньгаз збут» Микола Тищук.

Значне зменшення кількості субсидіантів серед споживачів газу, відзначають у газопостачальній компанії, було зафіксовано впродовж двох років. Особливо після нових змін у законодавстві позбавлені права на субсидію люди, які офіційно не працюють, мають велику житлову площу і високі доходи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПАТ «Волиньгаз» - передноворічний День клієнта

Зменшення кількості одержувачів державної допомоги разом із збільшенням ціни на газ призводить, по-перше, до суттєвого росту боргів в населення за спожите блакитне паливо. У 2016 році борг за газ побутових споживачів становив 96, 7 млн грн, то за 11 місяців 2018 року – 413, 5 млн.грн. За три останні роки борг наслення за газ зріс майже в чотири рази. По-друге, зменшується споживання блакитного палива. Адже без субсидій споживачі в селах замінюють газ дрова. За «Волиньгаз збуту», за 11 місяців минулого року волиняни спожили 233 млн куб. м газу, а за такий же період цього року - 209 млн куб. м. Тобто, скорочення газопостачання на Волині становить 10%.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити