image
 |  0 12 Березня 2019 | 13:56

Нацбанк пояснив, чому ціни перестали зростати

У лютому споживча інфляція у річному вимірі сповільнилася до 8,8% з 9,2% у січні. У місячному - ціни зросли на 0,5%.

Показник інфляції підтвердив прогноз, опублікований в січневому "Інфляційному звіті". Базова інфляція уповільнилася до 7,8% з 8,3% у січні завдяки відчутному зміцненню курсу гривні. Це компенсувало вищі темпи зростання цін на продукти, - пояснили у Нацбанку.

Сповільнилося зростання цін на непродовольчі товари - побутову техніку, меблі, фармацевтичну продукцію, одяг та взуття. Комп'ютерна техніка взагалі подешевшала.

Також знизилися темпи зростання вартості послуг з утримання будинків та прибудинкових територій, оренди житла, закладів громадського харчування, амбулаторних, страхових послуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарплати зростуть: кому пощастить

Щоправда прискорилося зростання цін на сирі продукти харчування. Це пов'язано з підвищенням вартості тепличних овочів через погодні умови у Туреччині. Звідти Україна імпортує їх. Темпи зростання цін на овочі борщового набору залишилися високими, але не змінилися. Водночас завдяки гарному минулорічному врожаю яблук та нижчим цінам на імпортовані банани та цитрусові продовжували дешевшати фрукти. Через приріст продукції в птахівництві знизилися ціни на яйця.

В Україні найдорожче овочі продають у Києві. Найнижчі ціни - у Миколаївській обл.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити