image
 |  0 7 Червня 2019 | 18:33

Назвали причину обміління озера Світязь (ВІДЕО)

Старі та неробочі греблі і шлюзи є однією з причин обміління озера Світязь. Загалом на Шацьких озерах понад 30 шлюзів, які треба ремонтувати.

100 тисяч гривень потрібні, аби розробити проект капітального ремонту двох шлюзів на Світязі. Їм понад 30 років і вони вже давно вийшли з ладу. Через поломку однієї такої конструкції міліє найбільше озеро Волині, – йдеться у сюжеті Сфери.ТВ, пише Конкурент.

Зі слів голови Шацької районної ради Сергія Карпука, нормальна робота шлюзів дасть можливість контролювати рівень води і частково зменшить оміління Світязя. Ремонт другого шлюзу дозволить тримати достатньо високий рівень води в колодязях та при пожежі гасити торфовища.

Поки обласна рада вирішила виділити половину потрібної суми для розробки документації лише на один шлюз. До наступного засідання комісії інший переведуть на баланс Шацької громади, тоді можна буде виділити і другу частину грошей.

Сам ремонт одної споруди обійдеться від 400 до 500 тисяч гривень гривень. Загалом на Шацьких озерах понад 30 шлюзів, які треба ремонтувати.

Функціонування озерної гідросистеми турбує і керівництво Шацького національного парку.

Марія Христецька, директорка Шацького національного природного парку, зазначила, що гідроспоруди необхідні для повноцінного функціонування озер. Вони безпосередньо пов’язані одне з іншим, і для сталого переливу треба, щоб ці гідроспоруди добре функціонували.

На комісії в облраді вирішили, що до найближчої сесії треба розробити загальний план розвитку водних об’єктів у Шацькому районі, де буде включена реконструкція ще декількох шлюзів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити