image
 |  0 17 Жовтня 2020 | 13:13

Назвали Топ-3 схем, за якими шахраї видурюють гроші в українців

За рік Національний банк отримав близько 200 звернень громадян про шахрайство. Найчастіше шахраї ошукують людей похилого віку.

Існує низка класичних способів виманювання грошей, розповідає очільниця управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ Ольга Лобайчук на сторінці регулятора в Facebook.

Схема перша: "Ви виграли 200 тис. грн. Щоб їх отримати, придбайте у нас книжку".

"Людина отримує листа від компанії, що продає книжки. Всередині на неї чекають привітання, каталог із продукцією та повідомлення про виграш у кількасот тисяч гривень. Щоб їх отримати, треба лиш придбати книгу. Для більшої переконливості в листі можуть бути вказані фінансові партнери", - каже Лобайчук.

З її слів, шахраї виготовляють пластикові картки, на які нібито вже нарахований виграш. Картку неозброєним оком складно відрізнити від справжньої банківської картки. Щоб її "активувати" й отримати виграш — звісно треба щось придбати.

Схема друга: "Виграш майже у вас в кишені! Сплатіть податок і насолоджуйтеся легкими грошима".

"Шахраї повідомляють про виграш паперовим листом, електронною поштою, СМС-повідомленням чи дзвінком. Купувати нічого не потрібно — лише сплатити податки, пенсійний збір, комісію банку, комісію посередника тощо. Шахраї можуть "дарувати" не лише гроші, а й автомобілі та квартири", - пояснює очільниця управління.

Схема третя: "Привіт, друже. Вибач, що турбую, але мені терміново потрібні гроші. Надішли на картку 5 тис. грн, завтра поверну".

Шахраї зламують особисті сторінки в соцмережах і розсилають такі повідомлення френд-листу людини. Як правило, ці прохання надходять рано-вранці або пізно ввечері. Злочинці спеціально обирають такі години, щоб людина була розфокусована та без зайвих роздумів відправила вказану суму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість виборців голосуватимуть за кандидатів навмання

У Нацбанку розповідають, як не потрапити до рук шахраїв:

- Перш ніж відправляти гроші за книжки, сплачувати податки за виграш та допомагати "друзям" — прискіпливо перевіряйте інформацію.

- Інформацію про фінансові компанії або банки, які фігурують як "партнери акції", можна перевірити на сайті Національного банку в Реєстрі фінансових компаній або довіднику банків.

- Також зверніть увагу, що сплата за оподаткування виграшу здійснюється завжди оператором акції. Переможець самостійно нічого не сплачує.

- Пам'ятайте, що прохання про переказ грошей може бути шахрайською схемою. Перевіряйте справжність повідомлення — зателефонуйте своєму родичу чи товаришу.

- Про всі випадки шахрайства повідомляйте правоохоронні органи, щоб попередити подібне в майбутньому.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити