image
 |  2 20 Листопада 2019 | 08:46

Не думаю, що у столиці ліпше знають, які дороги на Волині треба ремонтувати першочергово, – Юрій Цейко

Сумнівно, що у Києві можуть ліпше від нас знати, які дороги на Волині потрібно ремонтувати у першу чергу.

Про це у коментарі власкору «ВолиньUA» заявив депутат Волинської обласної ради з фракції ВО «Свобода», голова постійної комісії обласної ради з питань промисловості, транспорту, зв`язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Юрій Цейко.

«Мене тривожить мислення наших «слуг народу», які сьогодні при владі. Нещодавно почув, що уряд Гончарука запропонував визначати перелік доріг, які потребують ремонту, не питаючи думки місцевих депутатів. Достатньо лише позиції нардепа та голови обласної адміністрації. Такий підхід точно не сприятиме ефективності. А в поєднанні з бажанням Кабміну забрати в місцевих громад ще й акциз із пального, зменшує їх фінансову спроможність», – вважає депутат.

Також депутат звернув увагу на те, що рішення уряду суперечить основній меті децентралізації:

«Реформа децентралізації покликана сприяти формуванню потужних ОТГ. Потужні ОТГ неможливі без фінансового ресурсу. Але про які самодостатні громади і місцеве самоврядування йдеться, якщо у Києві хочуть забрати їх право встановлювати пріоритетність у ремонті доріг? Невже у столиці краще знають, які саме місцеві дороги Волині потребують першочергового ремонту? Чи нардепам, які більшу частину часу проводять у столиці, відомо, які дороги потрібно будувати або робити капітальний ремонт? Сумніваюся.

Коли Волинська обласна рада цього скликання починала працювати, в області панували деформовані підходи до розподілу повноважень. Усі питання намагалися вирішувати в обласній адміністрації. А депутати обласної ради були в ролі статистів. Нам вдалося кардинально змінити «правила гри». Тепер місцеві депутати – як ті, що найбільш наближені до громади, почали подавати свої пропозиції щодо послідовності ремонту доріг, їх пріоритетності. Ми прийняли рішення, що без сесій районних рад голова РДА чи ОДА не може самочинно визначати, яку дорогу ремонтувати, а якій відмовити в ремонті. Цей механізм довів свою ефективність. Але зараз його хочуть ліквідувати. Демократія згортається».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві-три особи вирішили «перекроїти» карту області на власний розсуд, – волинський посадовець

«Мене насторожує ще один момент. У програмі ремонту місцевих доріг кошти хочуть розподіляти залежно від їх протяжності. Тобто, якщо громада має на своїй території велику довжину автошляхів із твердим покриттям, вона отримає більше коштів. А якщо в неї доріг мало або взагалі немає, то не отримає нічого. Виходить, що багатший – багатіє, а бідний – бідніє. Це – несправедливо. Ми маємо дбати про розвиток усіх територій. І в жодному випадку не забувати про ті, де немає доріг. Бо дороги – це запорука розвитку. Без інфраструктури села вимирають. Закриваються автобусні маршрути, школи. А потім населені пункти зникають з карти», – додав Юрій Цейко.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити