image
 |  4 23 Серпня 2020 | 19:40

«Не важливо, хто голосує. Важливо - хто pахує». Що відомо про Волинську ТВК

У Волинській територіальній виборчій комісії 18 членів. Востаннє ЦВК змінювала її склад 18 серпня.

 

«Суспільне» зібрало думки експертів та політологів, які розповіли, як нинішній склад обласної ТВК вплине на місцеві вибори-2020.
 
На перше засідання обласної ТВК, яке відбулося 12 серпня не прийшли 8 членів комісії, - розповів «Суспільному» заступник голови ТВК Микола Євтушин.
 
Хто увійшов до складу Волинської ТВК та від якої політсили
Лазорко Іван - голова комісії (партія «За Майбутнє»);
Євтушин Микола - заступник голови комісії (партія «СЛУГА НАРОДУ»);
Присяжна Наталія - членкиня комісії (партія «Батьківщина»);
Гаврилюк Ольга - членкиня комісії (партія «НАША ЗЕМЛЯ»);
Гайдучик Тетяна - членкиня комісії (партія «Батьківщина»);
Демковська Оксана - членкиня комісії (партія «Піратська Партія України»);
Джулік Алла - членкиня комісії (партія «ОПЗЖ»);
Комарицька-Михальчук Оксана - членкиня комісії (партія «Батьківщина»);
Криворучко Віталій - член комісії (партія «Совість України»);
Лошук Андрій - член комісії (партія «СЛУГА НАРОДУ»);
Манзюк Іван - член комісії (партія»СОЦІАЛІСТИ»);
Паньків Михайло - член комісії (партія «ГОЛОС»);
Петрова Валентина - членкиня комісії (партія «ОПЗЖ»);
Приходько Ірина - членкиня комісії (партія «Наш край»);
Талимончук Петро - член комісії (партія «ОПЗЖ»);
Тарасюк Олександр - член комісії (партія «ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ»);
Ткаченко Аліна - членкиня комісії (партія «Сила і Честь»);
Трухан Микола - член комісії (партія «УСПІШНА Україна»).
 
Хто очолив Волинську ТВК
 
Головою обласної територіальної виборчої комісії на Волині став Іван Лазорко від місцевої організації Політичної партії «За Майбутнє». ЦВК обрала його шляхом жеребкування. Його батько - Олександр Лазорко, друг і однокурсник народного депутата від Луцька, голови партії «За майбутнє» Ігоря Палиці.
Іван Лазорко 1993-го року народження, вищу освіту здобув у галузі готельно-ресторанного бізнесу. Суспільному розповів: йому запропонували подаватися на члена виборчої комісії від партії «За майбутнє» і він погодився. Досвіду роботи у ТВК ще не мав. Був довіреною особою кандидата у президента Олександра Шевченка.
Суспільне запитало у голови обласної ТВК про зв’язки його батька з нардепом Ігорем Палицею. Зі слів Івана Лазорка він не спілкується з Палицею.
«Мій батько однокурсником його. Вони, певно, спілкуються. Не сильно я вникаю у його справи робочі, він – у мої. Ми ще не спілкувалися з приводу цього.
- З Ігорем Палицею, чи з батьком?
- З батьком, з Ігорем Палицею дуже давно не спілкувалися, років два, ані на живо, ні телефоном."
 
Що кажуть політологи про склад ТВК
 
Голова правління Волинського відділення Комітету виборців України Юрій Кресак каже: зв’язки родини Івана Лазорка із нардепом викликають недовіру:
«Якщо родинні зв’язки ведуть всіх до Ігоря Петровича Палиці, то це не додає впевненості, що там усе прозоро. Невже є виборці на Волині, які вірять, що взяв і випав сліпий жереб».
Зі слів політолога Антона Бугайчука, призначення Івана Лазорко - політичне. Не викликають довіри у політолога й решта членів ТВК:
 «У комісію потрапили представники від «Піратської партії», «Совість України», три представники від «ОПЗЖ». Це викликає багато питань. Це говорить про недосконалість системи призначення представників у ТВК».
 
У громадські мережі ОПОРА кажуть: призначення Івана Лазорко головою комісії - не порушує виборчого законодавтсва.
«У статті 34 виборчого кодексу України є обмеження, хто не може входити до територіальних виборчих комісій і про жодні родинні чи бізнесові зв’язки там не йдеться», - розповіла координаторка спостереження за виборами від громадянської мережі «Опора» Катерина Шарпата.
Як розповів Суспільному заступник голови обласної ТВК Микола Євтушин, перше засідання обласної виборчої комісії, яке відбулося 12 серпня прогуляли 8 її членів.
- Є у нас в комісії чоловік 6 таких, яких ми не знаємо. Вони не шукаються в інтернеті. Їх номери не обслуговуються.
- Ви їх не бачили?
- Мабуть ми їх і не побачимо вже. Зараз можливі зміни у складі, тоді з’являться реальні особи, - каже Микола Євтушин.
На думку голови правління Волинського відділення Комітету виборців України Юрія Кресака, склад ТВК найближчим часом може змінитися: «Коли дивимося склад, ми знову багато побачимо технічних партій.
Подивишся наші списки, бачиш багато людей: одеська область. Київ. Їх зараз почнуть масово замінювати».
Крім обласної, ЦВК утворила, ще чотири районних і 11 міських виборчих комісій на Волині. У керівному складі, розповіла Катерина Шарпата, найбільше представників отримала політична партія «За майбутнє», на другому місці – «Слуга народу», на третьому – Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».
 
Що відомо
 
14 серпня ЦВК призначила перші вибори до новоутворених районних рад у день місцевих виборів, 25 жовтня. 20 серпня Центральна виборча комісія внесла зміни до складу тервиборчкомів та плану фінансування територіальних і регіональних представництв ЦВК.
15 липня Верховна рада ухвалила проєкт постанови про призначення на 25 жовтня чергових місцевих виборів депутатів обласних, Київської міської, районних у містах рад.
1 липня Рада майже вчетверо зменшила кількість районів в Україні. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що до осені планується завершити реформу децентралізації в Україні, аби місцеві вибори, які пройдуть у жовтні, відбулися вже у всіх новостворених територіальних громадах.
Центральна виборча комісія дозволила голосувати без довідки про місце проживання виборця.
Понад половина опитаних українців схиляються до того аби підтримати на місцевих виборах у жовтні місцеву партію.
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити