image
 |  144 3 Листопада 2023 | 22:31

Не зламали московські кайдани: Повстанці з Волині виповнилося 101 рік

Колись в 1958 році, в далекому Норильську, засудженій повстанці Ганні, що поверталась в Україну до Луцька, лікар сказав, що вона довго не проживе, бо дуже слабке серце. Жінці було тоді 47 років. А сьогодні, цій незламній, як Україна жінці, виповнилося 101 рік.

Про це пишуть на сторінці Об'єднання українок "Яворина" Волинь.

Вчергове "Яровина" завітала до звʼязкової УПА, учасниці Норильського повстання - Ганни Кіндратівни Лихач.

В 1922 році, в селі Копче (тепер село Новокотів Луцького району) народилася Ганна Кіндратівна. В роки Другої світової війни юна Ганна записалась до вишколу патріотично налаштованої молоді. Там вона навчилася надавати медичну допомогу пораненим, правилам конспірації, збиранню необхідної інформації, відточувала вміння передачі грипсів. Після закінчення вишколу стала звʼязковою УПА, а при потребі і рятувала життя поранених.

19 жовтня 1944 року, напередодні 22-ліття, дівчину заарештували за донесенням «доброзичливців». Доправили в Луцьку вʼязницю, де жорстоко били і катували, щоб отримати інформацію про інших підпільників. Перехворівши двічі на тиф, чудом вижила в нелюдських умовах у вʼязниці.

За антирадянські націоналістичні погляди 23 липня 1945 року Ганна Лихач (дівоча Іванюк) була засуджена на 10 років. Також була репресована з повною конфіскацією майна вся сімʼя Іванюків.

Лише 1 вересня 1958 року Ганну Кіндратівну Лихач (Іванюк) було реабілітовано. Повернутись з сімʼєю до Луцька вона змогла лише в 1969 році.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити