image
 |  342 18 Липня 2024 | 14:53

Небезпечні кліщі: на Волині зафіксували вже 9 випадків хвороби Лайма

З настанням літа і пори відпусток люди більше часу перебувають на дачних, присадибних ділянках, ходять до лісу чи парку, відпочивають біля водойм. Це збільшує ризик укусів кровососних комах, особливо іксодових кліщів. Лікарі-епідеміологи застерігають: кліщі можуть бути переносниками небезпечних інфекційних хвороб, зокрема, хвороби Лайма – лаймбореліозу.

Про це інформують у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, пише  "ВолиньUA". 

Цьогоріч за 6 місяців в області зареєстровано 9 випадків цього захворювання, торік за такий же період – 11. Лише у липні на Волині зафіксовано 5 випадків хвороби Лайма.

Останніми роками 80% випадків недуги спричинені нападами кліщів під час збирання ягід, решта – під час відпочинку на природі, відвідування міських парків.

Хвороба Лайма – бактеріальна інфекція, що вражає нервову систему, опорно-руховий апарат і серце.

Первинними симптомами цієї хвороби є гарячка, головний біль, сильна втома та часто характерна червона пляма в місці укусу (еритема), яка з часом більшає і стає схожою на мішень. Однак, еритема може і не з’явитися. Іншими проявами хвороби Лайма можуть бути біль у суглобах, серці (кардит) чи частковий параліч обличчя або шиї.

Якщо в перші тижні, а краще дні, не зупинити хворобу Лайма курсом антибіотиків або не завершити її лікування, вона перейде в хронічну форму, яка не піддається ефективній медикаментозній терапії. Що більше часу минуло від укусу, то важче лікувати хворобу.

Наразі для людей вакцини від хвороби Лайма немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцькому районі 26-річна мама з дитиною захворіли на небезпечну інфекцію

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити