|  5 30 Квітня 2018 | 16:02

Недільні вибори в ОТГ стали найбільш брудними за всю історію проведення

Вибори 29 квітня стали найбільш брудною кампанію за всю історію проведення виборів до ОТГ, починаючи із жовтня 2015 року.
Про це заявив голова Комітету виборців України Олексій Кошельу Facebook, передає Українська правда.
За його словами, політичні партії і кандидати встановили «рекорд» як за кількістю, так і за масштабами підкупу виборців.
«До спостерігачів КВУ надійшла інформація про 25 фактів підкупу (реальна цифра могла бути значно більшою), правоохоронці відкрили кримінальні провадження у 5 областях, у день голосування було спіймано на гарячому 3-х скупників голосів. І це при тому, що вибори відбувалися лише в 40 ОТГ», - повідомив Кошель.
Абсолютними рекордсменами з купівлі голосів він назвав партії «Батьківщина», Аграрну партію і «Наш край». Кілька фактів підкупу – у Радикальної партії. По одному – в БПП і Самопомочі.
Голова КВУ вважає, що оприлюднені фото та відеоматеріали про «сітки», схеми і конкретні факти купівлі голосів дають підстави прогнозувати не менше 10 результативних кримінальних справ.
«Втім, за підсумками парламентських виборів-2014 і місцевих-2015 в Україні не було жодного прецеденту, коли б купівля голосів призвела до реального тюремного строку. Саме безкарність дозволила політикам перетворити вибори на супермаркет із продажу голосів», - зазначає він.
Серед порушень Кошель відзначив також відкриття дільниць із запізненням, перешкоджання роботі спостерігачів, порушення таємниці голосування, «конфліктні ситуації і навіть абсурдні рішення».
«На виборах 29 квітня ми побачили спроби організувати системний підкуп, які можуть повторитися у всеукраїнському масштабі під час парламентських виборів-2019», - застерігає він.
На думку голови КВУ, головним запобіжником виборчим злочинам мала б стати повноцінна виборча реформа із ліквідацією мажоритарної складової та повною забороною політичної реклами.
«Саме тому прийняття виборчої реформи в найближчі 6 місяців (за рік до парламентських виборів) має стати ключовою вимогою до ВР», - вважає він.
Як писало наше видання Вибори на Волині: виборців підвозять до дільниць та відмічають  

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити