image
 |  2 29 Травня 2024 | 14:18

Обмежено придатних скасували: як і коли проходитиме перекомісія

В Україні скасовують статус "обмежено придатний до військової служби".

Згідно із новим законом про забезпечення прав військових на соціальний захист призовники з таким статусом повинні будуть пройти перекомісію. Там їх визнають придатними або ж непридатними до служби.

"Призовники зі статусом "обмежено придатний до військової служби" мають пройти повторний медичний огляд, де отримають нову категорію. Таких громадян почали викликати на ВЛК з 18 травня, коли вступить в силу новий закон про мобілізацію. На переогляд їм дається час до 4 лютого 2025 року. Також обмежено придатних стосується оновлення даних у ТЦК", - сказано в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад півсотні в'язнів вже приєдналися до лав збройних сил України

Колишні обмежено придатні після ВЛК залежно від встановленого діагнозу отримають один із таких статусів: непридатні до військової служби - у такому разі їх виключать із військового обліку; непридатні до військової служби з повторною перекомісією через 6 або 12 місяців; тимчасово непридатні - таких призовників направлять на лікування, нададуть відпустку або на певний час звільнять від службових обов'язків; придатні до служби лише за деякими напрямками: у ТЦК, частинах забезпечення військ, підрозділах зв'язку, логістики чи медицини, навчальних центрах та вищих військових навчальних закладах; придатні до служби - таким громадянам можуть видати бойову повістку.

Якщо обмежено придатний до служби призовник мав діагноз, із яким не беруть в армію, то після перекомісії його можуть визнати непридатним до служби.

До хвороб, з якими виключають із військового обліку, належать злоякісні пухлини, сліпота і глухота, відсутність кінцівки, тяжкі захворювання печінки, нирок, шлунка і дихальної системи з порушенням життєво важливих функцій, шизофренія, епілепсія, серцева недостатність, короткозорість або далекозорість понад 12,0 дптр, цукровий діабет усіх типів і хвороби щитоподібної залози.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити