image
 |  0 13 Березня 2019 | 10:28

Оборонний скандал: НАБУ відкидає звинувачення у пособництві корупційним схемам

У Національному антикорупційному бюро заявляють, що в останній частині розслідування BIHUS.INFO були допущені неточності і маніпуляції, та відкидають звинувачення щодо причетності бюро до покривання оборудок в "Укроборонпромі".

Про це йдеться у заяві НАБУ, оприлюдненій ввечері 12 березня.

Підкреслюється, що боро не вповноважене давати довідки про фіктивність підприємства та формувати чи вести перелік / реєстр компаній, які є фіктивними.

"Але НАБУ, як будь-який державний орган, зобов’язане відповідати на запити. Впродовж 2016-2017 рр. державний концерн "Укроборонпром" неодноразово звертався до НАБУ з проханням надати інформацію щодо компаній-контрагентів. Відповіді НАБУ стосувалися виключно тих компаній, про які запитував "Укроборонпром", - йдеться у заяві.

У НАБУ зазначили, що ТОВ "Оптимумспецдеталь" згадується у 4 листах від НАБУ до "Укроборонпрому".

Бюро підкреслює, що у жодному з них не спростовується факт того, що компанія займається протиправною діяльністю.

"Натомість наводяться конкретні, документально підтверджені на той момент факти. Ці дані зібрані під час досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом заволодіння грошовими коштами ДП "Харківський бронетанковий завод" ("ХБТЗ") при постачанні впродовж 2014-2016 рр. запчастин і комплектуючих до бронетанкової техніки.

У антикорупційному бюро зазначили, що у листі від 20.01.2017 повідомлено про наявність протиправної діяльності 4 компаній на підставі акту Державної фінансової інспекції №08-20/13.

"Цим актом протиправна діяльність встановлена тільки у згаданих у відповіді компаній. Підстав відносити до них інші, в тому числі ТОВ "Оптимумспецдеталь", про які запитувалося у запиті "Укроборонпрому", на час підпису листа не існувало", - заявили у відомстві.

"Детективи НАБУ не залишили поза увагою ТОВ "Оптимумспецдеталь". Про це свідчать листи, надіслані Бюро до "Укроборонпрому" пізніше. У них прямо вказано на ознаки можливої протиправної діяльності цієї компанії", - наполягають у бюро.

У НАБУ заявляють, що про це йшлося у відповіді відомства на запит журналістів BIHUS.INFO.

"Аби не бути голослівними, ми надали копії цих листів журналістам. Задля об'єктивного подання інформації їх мали би продемонструвати в ефірі програми. Однак, на жаль, журналісти для цих листів у сюжеті місця, чомусь, не знайшли", - йдеться у заяві.

Крім цього, у НАБУ наполягають, що у переписці фігурантів журналістського розслідування ім’я "Гіві" не може вказувати на першого заступника директора відомства Гізо Углаву.

"У згаданий період (21-31 січня 2017р.) жодних листів щодо згаданих компаній перший заступник директора НАБУ не підписував. Також у цей час він не перебував ані у відрядженні, ані у відпустці, як про це згадувалося у журналістському розслідуванні", - підкреслили в бюро.

Також у відомстві спростовують твердження журналістів, що "НАБУ нічого не робило у розслідуванні три роки, справа лежала й припадала пилом".

У НАБУ заявляють, що впродовж 2017-2019 років детективи провели близько 80 процесуальних та слідчих дій у кримінальному провадженні за фактом заволодіння грошовими коштами ДП "Харківський бронетанковий завод" при постачанні впродовж 2014-2016 рр. запчастин і комплектуючих до бронетанкової техніки.

"НАБУ не "відсиджувалося", а ці три роки розслідувало корупцію в оборонній сфері. Вже притягнуто до відповідальності за корупційні злочини в оборонці низку топ-посадовців.

З поміж-них: заступник міністра оборони, начальник бронетанкового управління ЗСУ, керівництво Львівського бронетанкового заводу, держкомпанії "СпецТехноекспорт", - наголосили у відомстві.

НАБУ також спростовує твердження, що "агент Шевченко спонсорує виправдувальні листи від НАБУ для різних фірм".

"НАБУ ніколи і нікому не видавало жодних виправдальних листів. І, на відміну від інших правоохоронних органів, не закрило жодного кримінального провадження за викритими фактами корупції в оборонній сфері.

Жоден зі співробітників НАБУ не брав хабарів і для нас підтвердити це законним шляхом - справа честі", - підкреслили в бюро.

У НАБУ запевнили, що всебічно сприятимуть слідчим ДБР у проведенні розпочатого ними досудового сллідства за фактами, оприлюденими BIHUS.INFO.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ГПУ відповіли на нову серію розслідування розкрадань в оборонці

Нагадаємо:

25 лютого видання "Bihus.info" оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері. У розслідуванні фігурував син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський.

За даними журналістів, 22-річний Гладковський-молодший разом із партнерами організував постачання контрабандних російських деталей для військової техніки, за які держпідприємства переплачували у 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок. Керівництво "Укроборонпрому" знало про оборудки і давало на них згоду.

11 березня журналісти оприлюднили чергову серію розслідування, в якій ідеться, що у Генпрокуратурі, Військовій прокуратурі, Службі безпеки України, Державній фіскальній службі та Національному антикорупційному бюро неодноразово відкривали кримінальні провадження – але вони гальмувалися і навіть закривалися за хабарі.

В "Укроборонпромі" заявили, що вважають некоректним оцінювати розслідування про корупційні схеми за участі оточення президента України і звинуватили журналістів у маніпуляції. Разом з тим концерн відсторонивдиректорів двох своїх підприємств у зв’язку з розслідуванням про розкрадання.

У свою чергу в НАБУ заявили, що вже займалися деякими фактами корупції в оборонній сфері, які викладено у розслідуванні ЗМІ.

27 лютого генпрокурор Юрій Луценко підтвердив, що частину деталей для військової техніки Україна отримує контрабандою з Російської Федерації.

Олег Гладковський заявив, що справа, в якій фігурує його син Ігор, "штучно скомпільована з брехливих провокаційних фактів" і її намагаються використовувати у виборчій кампанії".

4 березня Порошенко звільнив Гладковського з РНБО.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити