image
 |  2 15 Травня 2018 | 15:25

Обшуки в «РИА Новости Украина»: причини та хроніка подій (ФОТО)

Сьогодні вранці, 15 травня, працівники Служби безпеки України прийшли з обшуком офіс інтернет-видання «РИА Новости Украина».
Про це 15 травня 2018 року повідомляє сайт «DT.UA».
Світлина від Юрія Луценка.Як повідомила речник СБУ Олена Гітлянська, слідчі дії розпочали через внаслідок викритої схеми використання медіа структури в рамках гібридної інформаційної війни проти України.
Світлина від Юрія Луценка.Того ж ранку правоохоронці затримали в столиці керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського, про якого давно ходили чутки, що він особисто агітував кримчан за «приєднання» півострова до Росії в 2014 році напередодні незаконного референдуму під дулами російських автоматів.
Світлина від Юрія Луценка.Паралельно про обшук в київському офісі заявило і російське керівництво офісу пропагандистського телеканалу РФ «Russia Today».
Київ вирішив помститися нам за Кримський міст. Увірвалися в наш офіс, співробітники не виходять на зв'язок, сайт не оновлюється, телефони заблоковані, - пафосно написала головний редактор RT Маргарита Симоньян у своєму Twitter.

Щоправда в СБУ інформацію про обшуки в «Russia Today» не підтвердили і не спростували, а от подробиці відкритої справи проти керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського розкрили.
Як заявив заступник глави СБУ Віктор Кононенко, обшуки в офісі видання почали після отримання інформації про залучення журналістів, громадян України до антиукраїнської діяльності.
Світлина від Юрія Луценка.Мова йде про написання антиукраїнських матеріалів на підтримку самопроголошених «ДНР» та «ЛНР». Гроші для роботи медіа надходили із Росії через Сербію. Зокрема мова йде про € 53 тис. щомісячно. До речі чималу суму виявили безпосередньо в офісі під час обшуків.
Саме за цю діяльність він нагороджений держнагородами РФ - медаллю за «повернення» Криму ... У Києві він розгорнув діяльність з підтримки ЛНР/ДНР, - додали в СБУ і зазначили, що під час обшуку вдома в журналіста був виявлений паспорт громадянина Російської Федерації, що є додатковим порушенням українського законодавства, та російський орден «За заслуги перед Вітчизною».

Світлина від Юрія Луценка.Однак про позбавлення Вишинського українського громадянства в СБУ поки не думають, адже збираються його судити як громадянина України за статтею «Державна зрада». Очікується, що сьогодні йому буде прийнято рішення про затримання, а після оголошення про підозру Вишинського арештують.
Що стосується працівників «РИА Новости Украина», то на разі вони проходять у справі як свідки, хоча в СБУ не виключають перекваліфікації. Зокрема генпрокурор України Юрій Луценко заяви, що їхні дії підпадають під статтю про державну зраду.
Слідство має докази виконання добре проплачених антиукраїнських атак цією структурою, участі громадян України ( які одночасно отримали громадянство РФ) в цій дезінформаційній війні. Дії даних осіб підпадають під ознаки статті 111 КК - державна зрада, - написав генпрокурор на своїй сторінці в Facebook.

Натомість у Путіна вирішили не приховувати зв'язок українського та російського офісів, і щиро обурились обшуками і затриманням Кирила Вишинського, та заявили про готовність «кваліфіковано і напористо захищати інтереси російських ЗМІ». Зокрема речник Кремля Дмітрій Пєсков заявив про готовність російської влади арештувати у відповідь українського журналіста, аби «дотриматись балансу».
Згодом посольство Росії направило до українського МЗС ноту протесту через кримінальне переслідування інформагентства «РИА Новости Украина». Дипломати країни-агресора вимагають «вжити всіх необхідних заходів для припинення насильства над представниками засобів масової інформації, негайного звільнення К. Вишинського, об'єктивного розслідування обставин того, що сталося, покарання винних у перевищенні посадових повноважень».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити