image
 |  4 2 Березня 2021 | 17:36

Очільники Польщі в Гуті Пеняцькій вдалися до нагнітання антиукраїнської істерії, – заява Львівської та Волинської «Свободи»

Львівська та Волинська обласні організації ВО «Свобода» оприлюднили спільну заяву щодо нового етапу нагнітання антиукраїнської істерії з боку Польщі.

Нижче наводимо повний текст заяви.

"Львівська та Волинська обласні організації ВО «Свобода» висловлюють рішучий протест у зв’язку з антиукраїнськими заявами, які лунали від імені найвищих посадовців Республіки Польща 28 лютого 2021 року на заходах, що відбулися на місці знищеного села Гута Пеняцька.

Зачитаний польською стороною лист від президента Анджея Дуди – відверто ворожий до українців акт. У ньому знову піднімається питання так званої «Волинської різанини» у світлі, спотвореному польським шовінізмом. Спекулюючи на подіях, що мали місце на Волині у роки Другої світової війни, Анджей Дуда свідомо уникає злочинів, вчинених його співвітчизниками. Замовчує факти геноциду українців, здійснених поляками на українських етнічних землях. Приписує українцям злочини, яких вони не вчиняли. Це робиться з прицілом на подальшу маніпуляцію темою Волині на фоні повного небажання польської сторони покаятися за століття окупації.

Вважаємо такі дії проявом системної антиукраїнської пропаганди і викривленням історичних фактів заради нівеляції правди про окупаційно-колоніальну сутність Другої Речі Посполитої на етнічних українських теренах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дуда звинуватив Україну у геноциді поляків: «Свобода» вимагає реакції СБУ і центральної влади

Четвертий рік поспіль ми чуємо антиукраїнські заяви щодо Гути Пеняцької. Їхні автори вину за воєнний злочин абсолютно безпідставно та надумано перекладають з гітлерівців на українців і називають той злочин «геноцидом поляків». Ці звернення стають імпульсом масштабної антиукраїнської кампанії у Польщі, в якій беруть участь польські парламентарі, урядовці, дипломати, політики, представники Римо-католицької церкви і громадськості. Від України вимагають визнання вини і вибачень.

28 лютого високопосадові офіційні особи Республіки Польща в особі керівника канцелярії президента і віцемаршалка Сейму на території України провели нову українофобську акцію з елементами територіальних зазіхань. Стратегічна мета польської сторони – спотворення подій минулого, замовчування злочинних дій Армії Крайової на українських етнічних землях та нав'язування власного імперського дискурсу. Українців хочуть призначити винними за те, що вони боролися за свою незалежність на власній території.

У цьому контексті слід трактувати неправдиві заяви віцемаршалки Сейму Малгожати Госєвської про «вбивства українськими інтегральними націоналістами на території південно-східних воєводств Другої Речі Посполитої», про символи багатовікової присутності поляків на цій землі, про польську багаточисленну меншість, яка жила на території Волині та Галичини впродовж століть і не була «окупантами чи колонізаторами».

Насправді численні польські поселення на території Волині і Галичини – це наслідок колоніальної політики Речі Посполитої. Вона проводилася з метою зміни етнічного складу регіонів, асиміляції та полонізації українського населення.

Імперсько-колоніальний зміст політики Речі Посполитої відносно українців – це неспростовний історичний факт. А також – передумова і першопричина польсько-українського протистояння у роки Другої світової війни. Ця війна з польської сторони велася з метою закріпити за собою українські Волинь і Галичину. Це не українці палили польські села під Варшавою. Це не УПА воювала на етнічних польських землях. Це польська Армія Крайова та батальйони хлопські проводили акти геноциду проти українців на українській території.

Нас вражає бездарність і байдужість української влади, яка допускає подібні антиукраїнські шабаші. Закривати очі на ідеологічну історичну диверсію проти України – це ознака відсутності національного світогляду. Бездіяльність офіційного Києва щодо Криму і Донбасу впродовж усіх років незалежності привела до катастрофічних наслідків. Тепер щось схоже відбувається на теренах Західної України.

Президент, парламент, уряд, МЗС, СБУ виявилися нездатними дати адекватну відповідь на агресивні брехливі і маніпулятивні звинувачення з боку Польщі. Толеруючи історичну неправду та українофобію, влада принижує авторитет і гідність України та українців, підриває довіру до нашої держави у світі, підтримує агресивну інформаційну війну проти України.

Ми засуджуємо українофобські маніпулятивні заяви польських посадовців, які принижують українців та розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Польща має покаятися за століття колоніальної загарбницької антиукраїнської політики. За багатовікову боротьбу з українською ідентичністю. За системні переслідування, асиміляцію і полонізацію. За акти геноциду українців у роки війни.

Вимагаємо від СБУ провести розслідування з приводу заяв та дій польської сторони щодо можливої загрози національній безпеці. Вимагаємо від Верховної Ради України, Президента, Кабінету Міністрів, МЗС висловити позицію держави щодо провокаційних наклепницьких заяв польських посадовців", - йдеться у спільній заяві Львівської та Волинської "Свободи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям нав'язують відзначення 100-ї річниці польської окупації Волині, – голова Волинської «Свободи»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити