image
 |  38 30 Березня 2023 | 15:30

Олег Басалик: Цільове і прозоре використання коштів громади – мій принцип

Цільове і прозоре використання коштів громади – мій принцип як голови Мар’янівської селищної ради. Бюджет нашої громади сформований платниками податків. Серед цих платників податків є у тому числі наші шановні освітяни. Завдання чиновників – розпоряджатися фінансовими ресурсами чесно і справедливо. Це тим більш актуально, коли триває жорстока війна з московськими загарбниками. Кошти бюджету громади – це не особисті гроші окремого посадовця чи депутата, а гроші всіх людей, які мешкають на території Мар’янівської ОТГ. На жаль, не всі чиновники поділяють таку думку.

До мене надійшла інформація, що начальник відділу освіти, молоді, спорту та охорони здоров’я Мар’янівської селищної ради Ольга Лакиш у грудні 2022 року санкціонувала закупівлю великої партії торфу для освітніх закладів. Мова йде про партію 170 тонн. У мене відразу ж виникло логічне питання: а чи була нагальна необхідність купувати таку велику кількість торфобрикету? Тим більше, що вона мала бути доставлена у освітні заклади в останній місяць зими, коли опалювальний сезон наближається до завершення.

Також я звернув увагу на вартість товару. Згідно документів, вона становила 5980 гривень за одну тонну. Всього ж на придбання торфу було витрачено 1 млн 016 тисяч гривень бюджетних коштів. Я вирішив вивчити, за якою ж вартістю купували торф для закладів освіти у інших громадах Волині. Виявилося, що в них закупівельна ціна торфу була суттєво нижчою – в межах 4200 – 4250 грн за одну тонну. Простий підрахунок приводив до невтішних результатів. Виходило, що наша громада переплатила за паливо близько 300 тисяч гривень. Як голова селищної ради, я зобов’язаний реагувати, коли виявляю ознаки нераціонального використання бюджетних коштів.

Після попереднього аналізу інформації я вирішив відверто поговорити з Ольгою Лакиш і поставив прямі питання начальнику відділу освіти, молоді та спорту. Та чітких відповідей щодо необхідності закупівлі такої кількості торфу і обгрунтованості його вартості я не отримав. Навпаки, почув претензії, що від неї вимагають зайві документи, навантажують роботою та заважають працювати. Це звучало дивно і нещиро. Ольга Лакиш має великий досвід роботи в освітній сфері. У її підпорядкуванні знаходиться чималий штат працівників. Відмова надати документи під вигаданими приводами дефіциту часу лише посилила підозри. Тому вирішив сформувати спеціальну комісію для перевірки усіх нюансів сумнівної закупівлі.

Перевірка запасів торфу в освітніх закладах громади показала: станом на 1 січня 2023 року залишок становив 151 тонну. Така кількість торфу з надлишком покривала потреби на весь 2023 рік. Адже за весь 2022 рік було витрачено лише 101,6 тонн торфу. Крім того, ці витрати могли ще більш впасти через заплановану відділом освіти оптимізацію. Для чого було купувати додаткові 170 тонн, коли на залишках є понад 150 тонн? Щоб торфобрикет роками лежав на зберіганні?

Інформація про завищену вартість однієї тонни торфу теж підтвердилася. Ціна 5980 гривень майже на 50% вища ринкової. Чому в одних громадах відділи освіти купують торф за 4200 гривень, а начальниця відділу освіти вирішила купити його значно дорожче? Невже ці понад 1 млн гривень не можна було спрямувати відділом освіти на інші більш нагальні потреби? В тому числі для наших освітян, про яких нібито на словах так «турбується» Ольга Лакиш? Чи став би чиновник, якому дійсно небайдужа доля педагогів Мар’янівської громади, здійснювати закупівлю торфу для них за ціною майже на 50% вищою за ринкову?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Релігія чи комерція: на Волині церква московського патріархату заробляє на молитвах

У мене просте питання до освітян: чи заслуговує чиновник, який закуповує непотрібне зараз паливо за ціною на 300 тисяч гривень дорожчою, ніж на ринку, преміювання? Я не маю ніяких особистих питань до Ольга Лакиш. Я маю питання до неї як до посадової особи, яка зобов’язана працювати на благо громади. Якщо, на мою думку, вона використовує гроші громади неефективно, я ставлю їй питання. І прошу дати аргументовану відповідь. Чиновник не має займатися політиканством, прикриватися освітянами, використовувати інших людей у своїх ігрищах. Залучати вчителів шкіл, щоб прикрити власні управлінські провали, є низько, цинічного та аморально.

Я обіцяв, що буду боротися з неефективним використанням бюджетних коштів. Свою обіцянку виконую. Зі свого боку, визнаю кадрову помилку, яка виникла через призначення на посаду цієї людини. Також закликаю усіх депутатів селищної ради об’єднатися задля спільної праці на користь громади. Адже всі ми маємо бути зацікавлені у її розвитку і чесних правилах гри.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити