image
 |  5 3 Грудня 2019 | 22:51

Опублікували розслідування про бізнес, що працює у Криму в обхід санкцій

Команда журналістів-розслідувачів телеканалу "Настоящее время" і проєкту "Муніципальний сканер" півтора року досліджувала бізнес в Криму і виявила, що понад сотні компаній порушують міжнародні санкції, які обмежують економічну діяльність на анексованому півострові.

Перша частина розслідування, що складається з шести "глав", розміщена на сайті "Настоящего времени".

Як пише "Укрінформ", у главі "Кримські пороми для "зелених чоловічків" йдеться про одну з найбільших російських транспортних груп "АнРуссТранс", що належить бізнесмену Олександру Аннєнкову, який з 2018 року перебуває під українськими санкціями. Частина компаній, пов'язаних з Аннєнковим і зареєстрованих у кіпрських офшорах, брала участь в анексії Криму (перевозила поромами "значну частину техніки і військових", тобто "зелених чоловічків" у лютому 2014 року) і після цього майже п'ять років працювала на півострові, порушуючи європейські санкції.

У трьох главах "Березові бруньки і Коктебель", "Кримське вино з українською етикеткою" і "Гра в етикетки" показано, як виробники алкоголю обходять санкції ЄС і США, які забороняють імпорт, експорт продукції з Криму.

Наприклад, кримські підприємства групи різних компаній, засновники яких пов'язані один з одним та із збанкрутілим в 2009 році українським холдингом "Союз-Віктан", працювали на анексованому півострові з порушенням європейських санкцій, "деякі продовжують їх порушувати й досі". Вони використовують відомі торговельні марки Medoff, "Мѣрная", "На березових бруньках", Arctica, "Коктебель".

Один із найбільших українських виробників алкоголю "Алеф-Віналь" після анексії Криму юридично також розділив свій бізнес - на українську і російську частини. Зараз компанія продає в Росії "вино з захищеним географічним зазначенням Крим", а для Європи і США розливає свою продукцію на материковій Україні, при цьому виноград на обох виробництвах той самий. (Крім того, російські "Алеф-Віналь-Крим" також багаторазово кредитувалися в російському Національному комерційному банку, який перебуває під санкціями ЄС і США.)

Аналогічну схему застосовує відомий "Інкерманський завод марочних вин", який розділився на українську і "російську" частини. На заводі в Севастополі розливають вино для експорту в Росію, на материковій Україні випускають вино з тією ж торговельною маркою Inkerman - але розлите на заводі в Новій Каховці. Проте за обома виноробнями стоїть шведська компанія Inkerman Interrnational, яку очолює український мільйонер Валерій Шамотій. Вона працювала, порушуючи санкції Євросоюзу, майже 5 років. (До 2016 року одним із власників Inkerman International через кіпрську і американську компанію була голова Мінфіну Наталія Яресько).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не смішно: дружина редактора «Ліги сміху» володіє готелем у Криму, – ЗМІ

У главах "Ліга санкцій" і "Бізнес в Криму і реабілітація військових у Києві" розказано про працюючих у Криму в порушення санкцій готелів, туристичних комплексів, що належать відомим персонам.

Зокрема, дружина відомого кавеенщика, редактора "Ліги сміху" Андрія Чивуріна Лариса, "порушуючи європейські та українські санкції, через кілька офшорних компаній володіє готелем в анексованому Криму". Крім того, "через те, що в цій схемі також бере участь британська філія найбільшого в світі депозитарного американського банку Bank of New York Mellon, кримський бізнес Чивуріна може порушувати й американські санкції".

Власниця еко-готелю "Артеміда" в Криму Світлана Синенко після анексії поїхала з півострова й організувала реабілітаційний центр для учасників воєнних дій на Донбасі, спочатку центр працював у Кривому Розі, пізніше переїхав до Києва (через нього пройшло понад 300 атошників, наразі центр припинив роботу, "тому що з'явилися аналогічні державні програми"). Однак її кримський туристичний комплекс продовжує працювати, порушуючи санкції Євросоюзу. Щоправда, там приймають не туристів, як колись, а здають приміщення будівельникам, які працюють поблизу. Тому "Артеміда", за словами Синенко, прибутку не приносить.

Друга і третя порції матеріалів "Міжнародні компанії", "Олігархи і політики" будуть опубліковані 10 і 17 грудня. В них оповідатиметься, як "економічні обмеження ЄС, США і України порушують мільярдери Рінат Ахметов і Дмитро Фірташ, російський бізнесмен і акціонер "Новой газеты" Олександр Лебедєв, колишній міністр оборони України Павло Лебедєв та багато інших бізнесменів" і як "на півострові працюють компанії, пов'язані з німецьким авіаперевізником Lufthansa".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Малоросійську сутність непросто вивітрити зі свідомості, – депутат Волиньради про 80-річчя області у складі УРСР

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити