image
 |  7 16 Липня 2021 | 22:47

Ось так! В Україну поставили ASTRAZENECA з граничним терміном придатності. У МОЗ це підтвердили

Частина вакцин від коронавірусу, поставлених в Україну, була з граничним терміном придатності. Мова йде про вакцину ASTRAZENECA корейського виробництва.

Про це свідчить відповідь МОЗ на запит «УНН».

Інформація надана МОЗ, свідчить, що вакцина має термін придатності в межах 6 місяців, який спливав 31 травня 2021 року. Вакцина ж була поставлена в Україну 23 квітня 2021 року. Загалом мова йде про понад 300 тисяч доз.

Окремі партії вакцини Comirnaty від Pfizer, яка також має, відповідно до наданої МОЗ відповіді піврічний термін придатності, постачалися з «запасом» придатності не більше двох місяців.

Зважаючи на темпи вакцинації, виникає питання чи встигли використати вакцини до того, як термін сплив?

У МОЗ частково відповіли на це питання.

«Наголошуємо, що вакцини Covishield/AstraZeneca (Серія 4120Z027) та Comirnaty/Pfizer-BioNTech (серії CTMAV513, CTMAV525 та CTMAV522) були використані у повному обсязі до закінчення терміну придатності», — йдеться у відповіді наданій МОЗ.

Covishield/AstraZeneca (Серія 4120Z027). У відповіді, наданій МОЗ, вказано наступне: Covishield/AstraZeneca (Серія 4120Z027), виробництва Індії, була поставлена в Україну 23 лютого 2021 року. Вироблена вакцина була 26 грудня 2020 року, а термін придатності її сплив 23 червня.

А далі цікава помилка виконавця відповіді. Під серійними номерами CTMAV513, CTMAV525 та CTMAV522 — в таблиці-додатку вказані ті самі «спірні» партії корейської ASTRAZENECA, а у листі (цитату з якого ми навели вище) — Comirnaty/Pfizer-BioNTech. То яку ж вакцину встигли використати до закінчення терміну придатності?

«Вакцини проти COVID-19 в Україні ефективні та безпечні. Всі вони використовуються для щеплення проти коронавірусної хвороби із дотриманням всіх необхідних вимог, зокрема чинного терміну придатності», — запевнили в МОЗ.

Журналіст УНН намагався дізнатися, вакцинами яких саме партій та з яким терміном придатності наразі щеплюють українців. Однак, у МОЗ лише наголосили, що вказані окремо партії (термін придатності, яких вже сплив) були використані раніше, всі ж інші або теж використанні, або використовуються на сьогодні. Та сказати, чим саме на даний момент щеплюють українців не змогли через логістику процесу, який триває безперервно.

Раніше головний інфекціоніст, заслужений лікар України Ольга Голубовська в інтерв’ю УНН не виключила можливості постачання в Україну вакцин з граничним терміном придатності або ж із порушенням холодового ланцюга транспортування і зберігання.

Голубовська вважає, що цілком може виникнути ситуація, коли Україна отримає ті вакцини, які інші країни не встигли використати до закінчення терміну придатності. Вона нагадала, що міжнародними закупівлями вакцин відає Crown Agents, що раніше вже здійснювала міжнародні закупівлі медпрепаратів та щодо якої є висновки Рахункової палати, які говорять про те, що в Україну поставлялися ліки з граничним терміном придатності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні можуть ввести обов'язкову вакцинацію проти COVID-19: назвали умову

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити