image
 |  200 2 Серпня 2023 | 14:59

Особливості продажу Звірівського мисливського господарства

На початку червня медійний простір сколихнула новина про те, що державне підприємство «Лісомисливське господарство Звірівське» пішло з молотка за понад 60 мільйонів гривень. Майновий комплекс з шикарними з будинками, конюшнею, господарськими будівлями придбав Євгеній Дмитренко, який є власником кількох компаній на Чернігівщині, також займається підприємницькою діяльністю на Полтавщині та на Київщині, де веде деревообробний бізнес.

Проте, як виявилося згодом, все не так просто. Адже переможець аукціону відмовився підписувати договір, через що і був знятий з дистанції.

Наше видання вирішило розібратися детальніше у заплутаній справі з продажу величезного майнового Звірівського мисливського господарства, оскільки це ласий шмат для тих, хто в темі.

Дивним було те, що початкова ціна лоту складала понад 5,8 мільйона гривень, а так званий переможець відразу видав 60 мільйонів, чим і перебив іншим учасникам шанс на виграш в аукціоні. Адже інші учасники пропонували у 4 рази меншу суму.

Відтак, беззаперечним переможцем виявився Євгеній Дмитренко. Проте згодом, з невідомих (або добре відомих) причин, він відмовився від купівлі Звірівського лісництва. Автоматично переможцем став той учасник, який запропонував ціну найбільшу серед інших - 16 550 000 гривень, а це – ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ДЕМЕТРА СТАНДАРТ.

Така ситуація ставить під сумнів прозорість і чесність цього аукціону. Говорити про чесну конкуренцію не доводиться. Ми не можемо стверджувати, але припускаємо, що тут могла б бути задіяна цікава схема. Можливо, Євген Дмитренко спеціально поставив непідйомну для усіх суму, аби інші не зуміли перебити вартість у 60 мільйонів. А далі просто відмовився сплатити належну суму. І автоматично мисливське господарство зуміла придбати інша компанія, яка запропонувала у 4 рази менше. Була це змова чи ні – нехай розбираються компетентні органи.

«Деметра стандарт» - доволі цікаве підприємство. Воно було зареєстроване у 2020 році. Його засновником є Кузнєцов Володимир. Займається оптовою торгівлею деревини, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням, а знаходиться у місті Київ. Розмір статутного капіталу складає 500 тисяч. Виникає питання, як така «юна» фірма з таким невеликим капіталом може придбати цілий лісовий комплекс за понад 16 мільйонів гривень?

За час свого існування «Деметра Стандарт» брала участь лише в одній закупівлі на скромну суму трішки більше 8 тисяч гривень. Наступна покупка виявилася значно масштабнішою: цілий відпочинковий комплекс за мільйони.

Цікавим є й інший факт – колишня директор «Деметра Стандарт» Ольга Нікітіна, ймовірно, знаходилася у розшуку. Принаймні про це свідчать дані з сайту opendatabot. Особа з таким іменем та ініціалами розшукувалася з 31 липня 2018 року по 7 серпня 2019 року – понад рік.

На сайті Національної електронної біржі також опублікували річну фінансову звітність переможця за 2022 рік. Його результати не дуже втішні. Чистий збиток «Деметра Стандарт» за звітний період складав понад 247 тисяч гривень, а за попередній період понад 653 тисячі гривень. Як може збиткове підприємство раптово знайти 16 млн гривень на купівлю мисливського господарства? Звідки у нього гроші?

Що таке Звірівське мисливське господарство і чому до нього прикута так увага? Державне підприємство «Лісомисливське господарство Звірівське» й раніше неодноразово «світилося» у скандалах. Два роки тому місцеві ЗМІ розповідали про те, що лісники збудували у лісі готель для VIPів. Йдеться саме про Звірівське лісництво. Як зазначали, готель на цій території був призначений саме для високопосадовців. Ця рекреаційна зона не поступається світовим курортам найвищого рівня. Чого тільки вартий недешевий ремонт, раритетні меблі, дорогий посуд, розкішні спальні та санвузли. Уся ця краса знаходиться посеред лісу, в оточенні штучних водойм, стаєнь з кіньми та вольєрів з оленями і фазанами. Чим не рай для тих, хто вважає себе «елітою»?

До слова, про усе це добро уже понад 10 років знають на Волині саме як підпільний готель. Місцеві мешканці не мають змоги потрапити на територію, аби помилуватися цією красою, проте посадовці Волинської ОДА, як зазначають ЗМІ, тут гостювали.

Що цікаво, як тоді повідомляв на той час очільник Волинського лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко, сама будівля значиться як мисливський будиночок. Але головний лісівник сам заплутався у своїх твердженнях. Бо на скромний мисливський будиночок комплекс не дуже схожий. А зараз цей «мисливський будиночок», за словами Кватирка, у період війни продали за 16,5 мільйона гривень. В цей майновий комплекс посеред мальовничого лісу вкладена величезна кількість бюджетних коштів і це ставить під сумнів чи дійсно вартість є адекватною та відповідає ринковій ціні продажу такої нерухомості. Адже схожі місця – неабиякий ласий шматок, тому не дивно, що мисливське господарство тепер перейшло у приватні руки не за зовсім, на нашу думку, прозорою схемою.

На останній сесії Волинської обласної ради депутати розглянули питання щодо припинення прав користування мисливськими угіддями у зв’язку з припиненням ними діяльності юридичних осіб та передачу їх у користування державному спеціалізованому господарському підприємству «Ліси України». У переліку було й Звірівське лісове господарство. І якщо до основної маси мисливських господарств питань питань не виникає, то до Звірівського, як бачимо, – так.

Насправді, ми чудово розуміємо, що сам по собі майновий комплекс споруд у Звірівському лісомисливському господарстві не є цікавим, якщо у користуванні його власників не буде довколишніх лісів. Тому, ми припускаємо, що особи, які стоять за придбанням державного підприємства «Лісомисливське господарство Звірівське» схочуть взяти в оренду мисливські угіддя. Тільки тоді цей комплекс стане цікавим для влаштування там мисливських розваг віп-клієнтів. Саме для цього, на нашу думку, й купувалося це підприємство. А ще у нас є сумнів, що «Деметра Стандарт» залишиться кінцевим бенефіціаром престижного мисливського господарства. З часом на публіку може з’явитися ще одна цікава публічна особа... Також нам чудово зрозуміло, що взяти в оренду мисливські угіддя без сприяння Поліського регіонального офісу ДП «Ліси України», який очолює Олександр Кватирко, просто неможливо.

Те, що у лісової «еліти» нашого краю зростають апетити, свідчать події, які відбуваються в іншій точці Волинської області – біля мальовничого озера Світязь. Місцеві мешканці скаржаться, що на територію бази відпочинку лісників, яка знаходиться на березі озера, не впускають відпочивальників. У тому числі й мешканців селища. Варто відзначити, що цю відпочинкову базу відремонтували у 2017 році. Під час помпезного відкриття лунали обіцянки про те, що тут будуть відпочивати всі бажаючі, і все зроблено для простих людей. Проте згодом виявилося, що у пана Кватирка і його підлеглих трохи інше розуміння категорії «простих людей».

Навіть війна не зупинила непрозорі сумнівні схеми у лісовій галузі. 8 червня Шацька селищна рада на позачерговій сесії в екстреному порядку проголосувала проєкт рішення, яким надала дозвіл на розробку проєкту землеустрою щодо виділення у постійне користування ДП "Ліси України" понад двох гектари землі на березі озера Світязь.

Одним з основних аргументів продажу Звірівського мисливського господарства було оголошено те, що ДП «Ліси Волині» таким чином позбуваються непрофільних активів. Звучить сильно. Але, випливаючи з нещодавнього рішення Шацької селищної ради, тепер профільною сферою діяльності «Лісів Волині» стане готельний бізнес і організація зустрічей віп-гостей.

Вже 6 липня саме через це питання, яке з незрозумілих причин набуло характеру термінового, знову зібралася позачергова сесія. Цього разу депутати затвердили проєкт землеустрою щодо відведення вже згаданої земельної ділянки. Оперативність ухвалення рішення, яке стосується великої земельної ділянки у мальовничому місці волинської природи просто вражає.

Ділянка, яка потрапила у користування ДП «Ліси України» у надто спішному порядку, раніше належала Шацькій селищній раді. Вона розташована у мальовничому місці на березі озера Світязь у селі Пульмо в рекреаційній зоні. Та після візиту поважних гостей на береги Світязя виникла ідея збудувати там великий готельно-ресторанний комплекс, який включатиме конференц-залу для зустрічей топ-гостей і міжнародних делегацій. Кажуть, що дати дозвіл на розробку проєкту відповідного землеустрою у Шацької селищної ради просили посадовці з Волинської ОВА. Обласні чиновники бідкалися, що їм немає де приймати поважних віп-гостей з Києва і з-за кордону, якщо ті надумають навідатися на Волинь. І їм не відмовили.

Будівництвом комплексу нібито має зайнятися відомство Олександра Кватирка. Серед сум витрат озвучувалися цифри у 100 млн гривень. У частини депутатів Шацької селищної ради виникли справедливі сумніви щодо такого проєкту рішення. Чи справді доцільно під час війни будувати такий комплекс і витрачати гроші державної структури? 100 млн гривень можна було б спрямувати на потреби ЗСУ, а не на елітний конференц-зал на березі Світязя. І чи не вийде так, що після будівництва об'єкту він непомітно перейде у приватні руки як це сталось у випадку із Звірівським мисливським господарством?

P. S. За нашою інформацією, з моменту продажу і дотепер утриманням та доглядом за територією державного підприємства «Лісомисливське господарство Звірівське» продовжують займатися підлеглі Олександра Кватирка. Підприємство уже продано, а на його утримання й далі витрачаються кошти державного бюджету.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити