image
 |  0 22 Вересня 2020 | 21:43

Оточення Степанова та Авакова отримало 50 мільйонів на водійських посвідченнях без тендерів

ТОВ «Топптек» та ТОВ «Компанія «Топптек» отримали понад 50 млн грн від структур Міністерства внутрішніх справ за обслуговування принтерів для друкування водійських посвідчень. Монопольний статус цим фірмам забезпечила компанія «Inte Graph International FZE» бізнес-партнерів міністра охорони здоров’я Максима Степанова, який раніше був задіяний в процесі друку цих посвідчень.

Про це повідомляють «НАШІ ГРОШІ».

Про це написав Вадим Коршенко для «Наші гроші. Запоріжжя» в рамках спільного проекту з Bihus.Info.

Особисті дані водіїв та їхні фото на пластикових водійських посвідчень друкують з 2015 року у Сервісних центрах МВС. Саме їм з балансу ДП «Поліграфічний комбінат «Україна» Нацбанк передав необхідних для цього 360 комплексів. Ці комплекси складаються з фотоапарата, пристрою для зчитування підпису, штативу, програмного забезпечення та з цифрового принтера для ретрансферного друку Toppan CP500. Це принтери виробництва японської компанії «Toppan», якими наносять особисті дані людини, її фото та захисну плівку на посвідчення водія.

Ремонтом та обслуговування цих принтерів в Україні займається лише дві фірми.

Перша – ТОВ «Датасістемс». З липня 2015-го по кінець 2019-го називалася ТОВ «Топптек» і саме тоді компанія отримала в структурі МВС щонайменше 200 підрядів на суму 35 млн грн. Співвласником фірми був Віктор Смірнов, який вказував місцем роботи Внутрішні війська МВС.

Також співвласниками ТОВ «Топптек» через ГО «Фонд сприяння розвитку інноваційних технологій» якийсь час був Олексій Калинський. Це колишній генерал-майор міліції та нині керівник ДП «Інформаційний центр персоніфікованого обліку» Пенсійного фонду України.

Одним з перших засновників «Топптек» та бізнес-парнером Смірнова був Олександр Горбенко. Нині він директор в ТОВ «Феір піксел», співвласницею якого є Наталя Степанова. Це дружина нинішнього міністра охорони здоров’я Максима Степанова. Саме він керував в 2011-2016 роках поліграфкомбінатом «Україна», яке було задіяне в схемі друкування водійських посвідчень і принтери з балансу якого були передані МВС.

Влітку минулого року, «Топптек» майже припинило отримувати держзамовлення від МВС, замість неї з’явилася інша фірма – ТОВ «Компанія «Топптек», яка вже отримала замовлень в структурі МВС на суму 15,11 млн грн. Вона також належить Віктору Смірнову, другим співвласником є Геннадій Цаплій – колишній начальник одного з відділів Київського ДАІ, а керує фірмою Володимир Компанієць – колишній начальник чергової частини спецзагону «Кобра», підпорядкованого ДАІ.

«Топптек» і «Компанія «Топптек» отримували замовлення без тендерів. Обґрунтовували це відсутністю конкурентів, адже саме ці фірми були продавцем та партнером дистриб’ютора Toppan CP500 – компанії «Inte Graph International FZE» (Об’єднані Арабські Емірати).

В Україні ця фірма постачає ПК «Україна» матеріали для виготовлення бланків документів, тобто тих самих карток для водійських прав. В угоді з поліграфкомбінатом «Inte Graph International FZE» як контактний вказувала британський номер +4407404019766. Цей же номер вказаний контактним в аналогічних документах по угодах із британською фірмою «SBS Trading Company Limited», яка постачає поліграфкомбінату інші витратні матеріали. За британським реєстром директором компанії числиться Ігор Ільєнко (українець, що мешкає в ОАЕ), а основним власником – Олександр Ільєнко (вже підписаний британцем, хоча це його син).

Саме Ільєнко-молодший в Україні є співвласником згаданого «Феір піксел» разом з дружиною Степанова. У британській юрисдикції у Ільєнка-старшого донедавна була фірма з аналогічною до дубайського дилера назвою – «Inte Graph Limited». Також Ільєнко-старший разом з директором «Феір піксел» Горбенком партнери в ТОВ «Інститут сучасного підручника», де директором є саме дружина згаданого Смірнова – Ірина Смірнова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВАКС арештував «слугу народу» нардепа Юрченка з правом застави

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити