image
 |  5 9 Лютого 2020 | 22:24

Порятунок для Світязя: Шацькі озера можна поповнити водами Прип'яті, — експерти

Подати воду обмілілим озерам можна, використавши меліоративну мережу, споруджену майже 90 років тому. Канал Мосціцького може дати волинським озеpам шанс на відpодження.

Про це повідомляє «Голос Укpаїни» у статті Максима Солоненка «Порятунок для Світязя знайдено».

Пригадав цей забутий уже проект колишній багаторічний заступник начальника тодішнього обласного управління «Волиньводгосп» Тарас Корнійчук.

Саме він і підказав керівництву Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області можливість перекидання води з Прип’яті старими, збудованими майже 90 років тому, каналами.

«Це цілком реально, — погоджується начальник регіонального офісу Ростислав Кравчук. — Тим більше що на Прип’яті, при виході з неї каналу, стоїть шлюз №10, який зможе регулювати рівень води у річці, щоб та могла самопливом потекти в бік Світязя. Тим паче, що на своєму шляху вона спершу потрапить в озеро Линовець. Його площа лише дев’ять гектарів, але цього досить, щоб уповільнити плин води, дати їй можливість відстоятися».

Далі з Линовця, рівень якого на десять сантиметрів вищий, каналом надходитиме безпосередньо в Світязь. Нами вже проведено аналізи води з Прип’яті. За якістю вона цілком придатна, щоб поповнювати Світязь.

Звичайно, ми маємо подбати і про здоров’я самої Прип’яті, а тому забір із неї проводитиметься в межах санітарних норм, щоб не нашкодити флорі та фауні нижче шлюза-регулятора. Через те очікується, що забір води з річки переважно проводитиметься весною під час паводків або в літньо-осінні повені. Це теж дасть змогу доправляти в Світязь якісну воду.

В якому стані майбутня магістраль, оскільки багато років вона фактично не використовувалася?

«Звичайно, стан каналів, довжина яких 10,4 кілометра, нині незадовільний. Оскільки вони внутрішньогосподарські і перебували на балансі Світязької сільської ради, яка не мала ні коштів, ні фахівців для обслуговування і ремонту мережі. Тож доведеться не лише чистити канали від мулу, а й рубати чагарники і дерева, які виросли на них, будувати нові та ремонтувати старі водорегулюючі споруди. До речі, цим каналом ми зможемо подавати воду не лише в Світязь, а й в озеро Люцимер, яке колись славилося своїми рибними запасами. Сподіваємося на підтримку Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, який взяв питання оздоровлення Світязя під свій контроль, - пpокоментував Ростислав Кравчук».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Світязь повертається»: волинське озеро наповнюється водою (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити