image
 |  56 29 Вересня 2021 | 07:02

Підлеглий головного лісника Волині завдав збитків на півмільйона

ДП «Волинський військовий лісгосп» через самовільні рубки завдав шкоди державі на суму 500 тисяч гривень.

Про це йдеться в рішенні Господарського суду Волинської області. Засідання відбудеться 5 жовтня 2021 року.

Державна екологічна інспекція у Волинській області зафікувала факти самовільної рубки лісу, який перебуває у відданін та під охороною державного підприємства «Волинський військовий лісгосп». Такими діями завдали шкоди державі в розмірі 508 410,26 гривень. Керівником підприємства є Максимчук Віктор Васильович.

Як вбачається з наданих суду письмових пояснень, Державною екологічною інспекцією у Волинській області, установлено, що у кварталі 3 виділі 2 Поворського лісництва ДП "Волинський військовий лісгосп" незаконно зрізано без відповідного дозволу (лісорубного квитка) 52 дерева породи - осика, сосна, береза, діаметрами до 10, 14, 18, 22, 26, 30, 34 см. Розмір шкоди заподіяної природньому навколишньому середовищу становить 50 087,41 грн.

У кварталі 3 виділі 6 Поворського лісництва ДП "Волинський військовий лісгосп" незаконно зрізано без відповідного дозволу (лісорубного квитка) 229 дерев породи - осика, вільха, береза діаметрами до 10, 14, 18, 22, 26, 30, 34, 38 см. Розмір шкоди заподіяної природньому навколишньому середовищу становить 407 189,61 грн.

Крім зазначеного, у кварталі 3 виділі 8 Поворського лісництва ДП "Волинський військовий лісгосп" незаконно зрізано без відповідного дозволу (лісорубного квитка) 36 дерев породи - осика, діаметром до 10, 14, 18, 22, 26, 30 см. Розмір шкоди заподіяної природньому навколишньому середовищу становить 51 133,24 грн.

Відповідна обставина підтверджується актом Державної екологічної інспекції N 228/04.20 від 03.04.2020 р.

Внаслідок незаконного зрізання дерев без відповідного дозволу (лісорубного квитка) у зазначених кварталах та виділах ДП "Волинський військовий лісгосп", навколишньому природному середовищу заподіяна шкода на суму 508 410,26 грн.

Приймаючи до уваги вищевикладене та встановлене, суд зазначає, що відповідач - ДП "Волинський військовий лісгосп" як лісокористувач, не забезпечив охорону і збереження лісового фонду на підвідомчій йому території, допустив самовільну вирубку лісу, чим заподіяно матеріальну шкоду лісовому фонду України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На екрани виходить документальний серіал про УПА, який знімали на Волині

Поряд з цим суд вважає за необхідне зазначити, що вина відповідача полягає у протиправній бездіяльності у вигляді невчинення дій щодо забезпечення охорони та збереження лісу від незаконних рубок на підвідомчих їм ділянках із земель лісового фонду, що має наслідком самовільну рубку (пошкодження) лісових насаджень.

Отже, ДП "Волинський військовий лісгосп", як постійний лісокористувач, має нести відповідальність за порушення вимог щодо ведення лісового господарства, зокрема, за незабезпечення охорони та захисту лісів від незаконних рубок на підвідомчій відповідачу території. У липні Господарський суд Волинської області задовільнив позов Інспекції. Лісгосп має сплатити 508,4 тисячі гривень.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити