image
 |  2 30 Листопада 2020 | 08:32

ПЛР-тестування вже неефективне з епідеміологічної точки зору, – епідеміолог

ПЛР-тест виявляє тільки 60% хворих, а 40% — не виявляє. Так, використовуючи ПЛР, неможливо виявити всі джерела інфекції і, відповідно, зупинити епідемію.

Про це в інтерв'ю УНН розповів професор, доктор медичних наук, міжнародний експерт у сфері охорони здоров’я та епідеміології Михайло Фаворов.

"Із самого початку великі дослідження показали, що при респіраторній інфекції, якою є COVID-19, ви не можете очікувати, що ПЛР дасть більше ніж 60% виявлених хворих. (…) Ну який же це діагностичний тест, що, вибачте, дає трохи більше ніж половину від загального числа хворих? Таким тестом, якби ми працювали з ВІЛ, з гепатитами, взагалі ніхто би користуватися не став", - зауважив Фаворов.

Але на початку неочікуваної пандемії, коли інших альтернатив не було, саме ПЛР-тест отримав велике розповсюдження.

"Тепер, нарешті, настало певне розуміння обмежень цього тесту. Використовуючи ПЛР, ви не зможете виявити всі джерела інфекції, і, відповідно, не зможете зупинити епідемію. Більше того скажу: що якби ми мали тест із 95% виявленням джерел інфекції, ми б не дійшли до такої епідемії, яку маємо зараз", - зазначив науковець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український ІФА-тест на антиген коронавірусу у 10 разів чутливіший за експрес-тести, – епідеміолог

Враховуючи 40% хворих, яких не виявляє ПЛР-тест, за словами Фаворова, необхідно використовувати інші альтернативи.

"Ми всіх обстежили на ПЛР, ну і що? Половину ви виявили, а інших? Вони ж все одно продовжують заражати. Це абсолютно неефективний з точки зору епідеміології захід. Тож потрібно якось це питання вирішувати", - зазначив епідеміолог.

Нагадаємо, МОЗ планує збільшити кількість тестувань на коронавірус за допомогою використання українських ІФА-тестів на антиген. Їх розробили вчені вітчизняної компанії "Діапроф-Мед".

На думку експертів, українські "антигенні" ІФА-тести зможуть стати альтернативою складному і дороговартісному ПЛР-тестуванню, вирішивши у такий спосіб проблеми із похибками діагностики, а також багатогодинні черги до ПЛР-лабораторій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явилась перша офіційна оцінка карантину вихідного дня

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити