image
 |  2 25 Вересня 2021 | 19:36

Подільник Медведчука: стало відомо, навіщо Кузяру екстрадували в Україну

В Україну екстрадували топменеджера часів президентства Віктора Януковича Сергія Кузяру. Стало відомо, що він проходить як свідок у справі нардепа від ОПЗЖ та олігарха Віктора Медведчука, який веде бізнес, користуючись своїми зв'язками в уряді Російської Федерації. Кузяру доправили в Україну для того, щоб він дав свідчення проти політика.

Про це «OBOZREVATEL» повідомили джерела в Офісі генерального прокурора України (ОГПУ).

Відомо, що Кузяра раніше був виконавчим директором депутата від ОПЗЖ у справах, інформація про які стала відома після публікації «плівок Медведчука». Зокрема, йдеться про такі епізоди починаючи з 2014 року:

Віктор Медведчук обговорював із колишнім помічником президента РФ В'ячеславом Сурковим закупівлю Україною струму в РФ, а також постачання електроенергії в тимчасово окупований Крим.

Крім того, Медведчук домовлявся про закупівлю вугілля у бойовиків, які захопили частину Донецької та Луганської областей. Він активно лобіював це питання в українському уряді, паралельно спілкуючись із керівництвом РФ.

Згідно з інформацією на «плівках», напередодні офіційних газових переговорів у жовтні 2014 року Медведчук міг зустрічатися в Сочі з президентом РФ Володимиром Путіним, а в Москві – з главою «Газпрому» Олексієм Міллером і профільним міністром Олександром Новаком, щоб обговорити деталі контракту.

Повідомляється, що останнім часом Сергій Кузяра проживав в Україні, проте коли дізнався, що його хочуть допитати у справі Медведчука, втік до Туреччини. Звідти він планував перебратися в Росію. Проте це йому не вдалося – Кузяру екстрадували на батьківщину завдяки співпраці українських і турецьких правоохоронних органів.

Часи Януковича

У ті часи, коли Віктор Янукович був президентом України, Кузяра обіймав посаду радника міністра енергетики та вугільної промисловості.

До 2011 року він працював у вугільній компанії Ігоря Гуменюка «Інвестиції і розвиток», а також був менеджером у його «АРС-Холдинг», який Гуменюк пізніше продав Рінату Ахметову.

Після цього Сергій Кузяра почав працювати на сина Януковича Олександра. Він був одним із топменеджерів його підприємств «Донбаський розрахунково-фінансовий центр» і МАКО-холдинг.

Що зараз із Медвечуком?

Офіc генеральнoго прoкурора завершив слідство у справі нарoдних депутатів від ОПЗЖ Віктoра Медведчука й Тараcа Кoзака. Нагадаємо, що їх підозрюють у державній зраді, розкраданні ресурсів у Криму, а також визнанні окупації півострова Росією.

2 вересня відбулося чергове судове засідання, на якому було вирішено залишити Медведчука під домашнім арештом до 31 жовтня.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Кузяру помітили на борту літака в супроводі силовиків. Сам він заявив, що його нібито «незаконно утримували» і «везуть у невідомому напрямку».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поки Медведчук під арештом: Шуфрич став власником каналу «Перший незалежний»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити