image
 |  0 19 Лютого 2021 | 10:08

Польща перепродасть Україні вакцину AstraZeneca швидше, ніж Степанов пpивезе не підтверджену китайську?

Польща закупила 20 мільйонів вакцин AstraZeneca, у тому числі 4 мільйони для перепродажу. Вакцини будуть перепродані в країни «Східного партнерства», такі як Україна, Грузія, або ж Албанія, а також країни на західних Балканах, але поки не відомо, коли це станеться. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я Польщі Томаш Мілковський.

Про це повідомляє «УНН» з посиланням на Onet.pl.

 «Точної дати перепродажу цих доз поки немає. Були очікування, що це станеться e квітні. Ми ухвалимо рішення після отримання графіка поставок на другий квартал від всіх компаній, включаючи Johnson & Johnson і CureVac. Ми зробимо це, коли... у нас буде цих доз більше, ніж можливостей вакцинації людей в Польщі», - пояснив Мілковський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄС схвалили COVID-вакцину від компанії AstraZeneca

Заступник міністра зазначив, що спочатку передбачалася поставка всіх доз вакцини AstraZeneca у першій половині року.

«Зараз від цієї компанії немає підтвердження, скільки доз буде передано нам у 2-му кварталі, але, швидше за все, договір не буде завершено у 2-му кварталі цього року», — додав він.

Тижнем раніше віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс оголосив, що Європейська комісія допомагає Польщі в перепродажі 1,2 млн доз вакцини AstraZeneca Україні.

Нагадаємо, що перші партії вакцини від коронавірусу, розробленої спільно компанією AstraZeneca і Оксфордським університетом, прибули до Польщі 6 лютого.

Ситуація з вакцинацією від COVID-19 в Україні

Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Китаї накрили мережу збуту підробленої вакцини від COVID-19. До Укpаїни їде?

Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей 18 січня. Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії - з 13-14 січня.

Угода України з Sinovac проводиться через компанію-посередника в Україні «Лекхім», яку вибрав сам виробник. Раніше агентство Reuters з посиланням на лист імпортера повідомило, що «Лекхім» просив українську владу про дозвіл відкласти перші поставки вакцин до квітня, посилаючись на затримки з отриманням експортної ліцензії від уряду Китаю і пізніше ухвалення українським парламентом спеціального закону про реєстрацію вакцин.

Тим часом міністр охорони здоров'я Максим Степанов раніше заявляв, що у лютому Україна повинна отримати 700 тисяч доз китайської вакцини Sinovac.

Він також оголосив 5 лютого, що Україна отримала підтвердження на поставку 12 млн доз вакцин виробництва компанії AstraZeneca і Novavax.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Партнер Sinovac «Лекхім» має намір затримати поставки вакцини від COVID-19 до України, – Reuters

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити