image
 |  2 18 Лютого 2021 | 19:39

Поляки безпідставно перетворили Гуту Пеняцьку в інструмент історичного шантажу українців, — історик

Хоча воїни УПА та дивізії «Галичина» не причетні до знищення Гути Пеняцької, поляки перетворили це село у символ історичного міфу про "геноцид поляків" на Волині під час Другої світової війни.

Про це під час презентації книги «Загибель Гути Пеняцької» у Луцьку заявив її автор Дмитро Чобіт.

Історик наголосив, що події 1943-44 років на Волині стали темою політичних спекуляцій та міфів з польського боку. А замість безпристрасного історичного погляду на обставини акцент робиться на польській пропаганді. Гута Пеняцька - один з її символів.

"Поляки спекулюють на темі так званої "Волинської різанини". У рамках цих спекуляцій вони розглядають події у селі Гута Пеняцька, яке розташоване на межі Волині і Галичини. Уже тривалий час у Польщі виношують ідею спорудження на місці спаленого німецькими окупантами села великого меморіального комплексу для увічнення пам'яті безневинних жертв. Незважаючи на сотні фактів, які вказують на німецьких нацистів як винуватців злочину, польська сторона в особі вищого політичного керівництва покладає вину за його скоєння безпідставно і з особливою впертістю на непричетних - УПА, дивізію СС "Галичина" і навіть на українських селян. Крім того, польські історики дають неправдиві дані про етнічний склад населення Гути Пеняцької. А там, крім поляків, мешкали 50 українців та понад 20 австрійців", - розповів під час презентації Дмитро Чобіт.

Автор книги відзначив, що Гута Пеняцька насправді була знищена 28 лютого 1944 року німецьким окупаційним режимом у ході типової каральної акції за влаштування у селі спільної бази польської Армії Крайової та російського НКВС і скоєння ними цілої низки терактів, воєнний опір гітлерівцям та загибель німецьких солдатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині розпочинають вакцинацію

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити