image
 |  5 24 Січня 2023 | 21:47

Постачання Україні "леопардів" можуть розблокувати вже завтра

Міністр оборони України Олексій Резніков має провести службове розслідування щодо голови департаменту держзакупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони Богдана Хмельницького. Щодо останнього вже складено адміністративний протокол.

Такий припис Резнікову 23 січня офіційно виніс голова Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков, повідомляє пресслужба агентства. Йдеться про надання агентству недостовірної інформації про аудиторський звіт, а також порушення термінів відповіді.

Так, ще 16 січня НАЗК склало на Хмельницького адміністративний протокол про правопорушення, пов'язане з корупцією. Справа в тому, що після грудневої перевірки корупційних ризиків у Міноборони НАЗК вимагало від відомства надати копію аудиторського звіту департаменту внутрішнього аудиту міністерства.

Однак у відповідь на це Хмельницький написав листа із заявою, що такого звіту немає, а тому він не може його надати. Однак пізніше НАЗК з'ясувало, що до того, як написати цей лист, Хмельницький уже поставив підпис про ознайомлення зі звітом. Крім того, свою відповідь Хмельницький направив на порушення законних термінів.

В агентстві зазначили, що Хмельницькому загрожує дисциплінарна відповідальність у рамках військового статуту, оскільки він є військовослужбовцем. Також ще 16 грудня НАЗК закликало Міноборони відсторонити Хмельницького.

Як повідомляв OBOZREVATEL, днями Міноборони потрапило в ще один скандал – із закупівлями продуктів для військових нібито за завищеними цінами. Журналісти з'ясували, що за скандальною компанією "Актив компані", яка виграла тендер на постачання Міноборони продуктів на 13,16 млрд грн, може стояти Дмитро Крючков.

Питання передачі Україні сучасних танків західного виробництва викликало більше дискусій і зайняло більше часу, ніж хотілося б українцям. Хоча всі деталі залаштункових переговорів широкому загалу невідомі, є надія на хороші новини вже в середу, 25 січня – адже напередодні відразу кілька іноземних ЗМІ (а також Держдеп США) заговорили про майбутні проривні рішення країн-союзників Києва.

24 січня міністр оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив, що Берлін уже отримав запит Варшави про передачу Leopard 2 Силам оборони України. Нагадаємо, що Польща має на озброєнні німецькі танки та заявляла, що готова поділитися деякою кількістю з Україною – навіть без дозволу ФРН на реекспорт, якщо на це піде. Того ж дня Bloomberg випустив матеріал, у якому стверджується: канцлер Німеччини Олаф Шольц має схвалити прохання Варшави. Журналісти очікують, що станеться це вже 25 січня.

Зазначимо, що офіційно це поки що не підтверджувалося, агентство посилається на "джерела, знайомі з цим питанням".

"Берлін хоче ухвалити рішення з цього питання швидко, щоб придушити зростаюче розчарування серед союзників, заявили особи, які попросили не називати їхніх імен", – написали в Bloomberg.

У Spiegel при цьому стверджують, що Шольц нібито вже все вирішив, очікується лише публічне оголошення. Рішення федерального канцлера, як заявляють у статті, позитивне: Німеччина поставить Україні основні бойові танки Leopard 2.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина може передати Україні Leopard 2, - ЗМІ

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити