image
 |  135 16 Грудня 2019 | 13:07

Повертаємо в роботу принцип: не лише навчаємо, а й навчаємось самі, – Михайло Казимир

Рожищенський коледж Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Гжицького новий навчальний рік розпочав із новим керівником. Здавалось би, за 100 днів роботи навряд чи можна багато встигнути, але вже сьогодні очевидно: під головуванням Михайла Казимира коледж оживає, а в його колективу відкрилося друге дихання і з’явилися перспективи на майбутнє.

Коротко про керівника:

Казимир Михайло Миколайович, вік – 45 років, громадянин України, народився в місті Трускавець Львівської області. Має дві вищі освіти: Національний лісотехнічний університет України (1997) та Львівський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (2010). Кандидат сільськогосподарських наук. Попереднє місце роботи – проректор Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Гжицького, за сумісництвом – старший викладач кафедри екології університету.

– Михайле Миколайовичу, як Ви відважилися змінити комфортне місце проректора Львівського університету на посаду в.о. директора коледжу на Волині. Що до цього спонукало?

– Я ніколи в житті не боявся труднощів, не цурався складних завдань чи нових ділянок роботи. До такого рішення спонукали, перш за все, довіра керівництва університету, усвідомлення значимості нашої спільної командної праці та відповідальності за її результати. У липні цього року керівництво університету ухвалило рішення про дострокове припинення контракту з попереднім директором, відреагувавши на її заяву. Коледж практично не розвивався, набір студентів скорочувався, тож назріла потреба вдихнути в стіни коледжу нове життя і запровадити новітні, європейські підходи. Оскільки ж коледж знаходиться в структурі Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Гжицького, його ректор – доктор ветеринарних наук, професор Стибель Володимир Володимирович, за погодженням з ректоратом і Вченою радою університету прийняв рішення про призначення мене виконувачем обов’язків директора.

– Отже, вже 100 днів, як Ви – виконувач обов’язків директора. З чого почали роботу?

– До роботи в коледжі я приступив 30 серпня 2019 року як виконувач обов’язків директора, тому що посада директора навчального закладу, згідно з чинним законодавством, є виборною. Вибори директора заплановано провести у 2020 році. Основне ж моє завдання як керівника навчального закладу – налагодження ефективної роботи коледжу. Тому й розпочав роботу з реалізації кількох напрямків. Чи не найважливіший із них – це оцінка кадрового потенціалу. Викладачі коледжу взяли участь у практичних тренінгах та навчаннях із підвищення кваліфікації, у тому числі і з написання грантових проєктів. Це – не лише самоосвіта, а й можливості вишуковувати позабюджетні кошти та залучати їх на цікаві, неординарні проєкти. Таким чином, ми повертаємо в роботу коледжу та зреалізовуємо принцип: не лише навчаємо, а й навчаємось самі.

Задля підвищення практичного рівня студентів, організували проходження виробничої практики та тематичні екскурсії для студентів на успішні сільськогосподарські та переробні підприємства Волині. Не забуваємо і про підвищення їх світоглядного та культурного рівня: започаткували щотижневі перегляди кінофільмів у актовій залі гуртожитку, таким чином, студенти мають можливість урізноманітнити дозвілля, переглянувши на великому екрані сучасні патріотичні, історичні та розважальні фільми.

Читайте також: На Волині підприємство поділилося успіхами ведення господарства

Зрештою, надзвичайно важливо було на початках налагодити зворотній зв’язок і тісну співпрацю з органами державної влади і місцевого самоврядування, адже практика показує, що дуже багато здобутків можна отримати саме за рахунок добре налагоджених зв’язків і контактів. Працюємо над наповненням бюджету коледжу – торуємо нові ефективні шляхи надання платних послуг. Усе це вже дало перші результати, ми впевнено стаємо на ноги, долаємо труднощі і вирішуємо задавнені проблеми.

– Власне, з якими труднощами довелося зіштовхнутися? Які проблеми вирішуються найважче, які вдалося вирішити без особливих зусиль?

– Приступивши до роботи в коледжі, отримав у спадок від попереднього керівника дві потужні проблеми: кадрову та фінансово-господарську. Були вакантними посади заступника з навчальної роботи, завідувача відділення, юрисконсульта і ряд інших, відчувався суттєвий недобір студентів. Додайте до цього недостатнє фінансування навчального закладу з боку держави, великі боргові зобов’язання коледжу перед юридичними та фізичними особами, які накопичувалися упродовж тривалого часу. Деякі з цих проблем поки що не вдалося вирішити, хоча по ряду напрямків ми вже побачили «світло в кінці тунелю».

Читайте також: Студентів рожищенського коледжу відправили на цікаву екскурсію

А про найлегше, певно таки, говорити зарано, 100 днів – це період, але не увесь шлях. Тому говоримо про подолані деякі труднощі, бо це уже – в минулому, а про найлегше поговоримо іншим разом. Єдине, що для мене очевидно: треба дослухатися до думок студентів та співробітників, зважати на них і відповідно мотивувати. Вважаю, що зараз усі ми об’єднані метою – вивести коледж на якісно новий рівень, при якому всім буде затишно і комфортно працювати і вчитися, а також користуватися плодами нашої спільної праці. Це те, чого сьогодні прагне і чим справді мотивований наш колектив.

– Нові підходи нерідко викликають спротив консервативних кіл. Як Ви влилися в колектив і як Вас сприйняли студенти?

– Колектив коледжу станом на сьогодні – це 91 працівник, із яких 35 – це педагогічні та 56 – працівники адміністративно-господарського сегменту. Це також – 205 студентів, із яких 52 – спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва», 153 – спеціальності «Ветеринарна медицина». Попри те, що ми не є великим навчальним закладом, коледж має славні освітні традиції, функціонує з 1956 року і дотепер як заклад державної форми власності і, принаймні, щодо ветеринарної медицини є єдиним в області з підготовки фахівців цієї галузі. Ми ставимо за мету не втратити, а навпаки – примножити всі ті добрі надбання, які тут є.

Наші студенти – допитливі і креативні, з активною громадянською та життєвою позицією. Вони – учасники численних проєктів патріотичного та соціального спрямування, екологічно свідомі молоді люди. Саме ці якості найбільше сприяють налагодженню ефективної комунікації і щодо управлінських буднів, і щодо бачення перспектив навчального закладу. Освітній процес забезпечують висококваліфіковані викладачі.

Студенти під час екскурсії до пожежно-рятувальної служби.

– Чого, на Ваш погляд, не вистачає сьогодні для вдосконалення роботи і навчання в коледжі?

– Однозначно потребує оновлення та покращення матеріально-технічна база коледжу. В першу чергу, необхідно придбати сучасне діагностичне обладнання для ветеринарної клініки, лабораторій та навчально-виробничого господарства. Необхідно реалізувати енергозберігаючі заходи, провести поточні ремонти аудиторій, спортивного залу, окремих кімнат у гуртожитку. Великі надії поліпшити матеріальне становище покладаємо на наше підсобне господарство, земельні ділянки, на яких спробуємо виростити прибуткову сільгоспродукцію. Сподіваємося, в цьому плані нам вдасться знайти підтримку волинських аграріїв, місцевих фермерів та землевласників.

– На Вашу думку, ветеринарна медицина зараз – у тренді?

– Загальновідомим є твердження, що людська медицина лікує людину, а ветеринарна – людство. Тому відповідь на запитання: однозначно так! У тренді - технології з виробництва і переробки продукції тваринництва. Україна і світ уже сьогодні потребують кваліфікованих спеціалістів у цій галузі, адже якість того, що людина споживає, визначає не тільки рівень її ситості чи доходів, а й стан здоров’я на багато років.

Студенти відзначають Міжнародний день толерантності. 

– Окресліть модель студента, який закінчив Ваш коледж, його майбутнє та перспективи?

– Випускник Рожищенського коледжу має можливість продовжити навчання у Львівському національному університеті ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Гжицького за скороченим терміном навчання – на денній та заочній формах. Потенційними робочими місцями для наших випускників є ветеринарні клініки різних форм власності; лабораторії, які вивчають, контролюють епізоотичну ситуацію. Наші випускники запитані у зоопарках, притулках для тварин і центрах їх реабілітації, можуть обслуговувати приватні господарства, працювати у компаніях, що займаються постачанням ліків та супутніх товарів для тварин. А ще – вони мають хороші шанси для відкриття власної справи (ветеринарних аптек, зоомагазинів, сироварень, ковбасних цехів).

Зрештою, наші випускники – це працівники сільськогосподарських, молоко- та м’ясопереробних підприємств, мисливських та рибницьких господарств, це техніки штучного осіменіння сільськогосподарських тварин, це фахівці, що працюють у галузях, які сьогодні активно розвиваються: кінологія, каністерапія, фелінотерапія, іпотерапія, апітерапія.

Читайте також: У волинському коледжі демонструють виставку «Фактор свободи»

Під час навчання.

До речі, знання і досвід, які отримують наші випускники, затребувані й за кордоном, у тій же Польщі та інших країнах Європи, їхні фермери охоче беруть їх до себе і готові їм добре платити. Це й не дивно, адже українці – дуже розумні, кмітливі та працелюбні, вони вміють показати, як треба і працювати, і любити свою землю, і вчитися та вчити інших.

– Михайле Миколайовичу, у переддень святого Мколая чого побажаєте нашим читачам, волинянам?

– Насамперед, здоров’я міцного та віри в себе і свої сили! Ми обов’язково свого досягнемо і збудуємо ту Україну, за яку боролись і не шкодували життя цілі покоління наших попередників. До речі, за новинами з життя нашого Рожищенського коледжу можна стежити на його офіційному сайті та приєднавшись до нас у соцмережах (Facebook, Instagram, YouTube канал).

Користуючись нагодою, інформую: 21 грудня 2019 року з 11-ї години Рожищенський коледж проводить День відкритих дверей. Тож запрошую до ближчого знайомства з коледжем усіх зацікавлених – учнів 9-11 класів та їх батьків, випускників професійно-технічних закладів освіти, аграріїв, фермерів, представників влади, громадськості, журналістів. Раді будемо бачити вас у нашому закладі!

Розмовляв Андрій Білан

На продовження розмови:

Як сприйняв прихід та перші кроки нового керівника студентський загал Рожищенського коледжу? – думкою з цього приводу кореспондент «ВолиньUA» поцікавився також у лідерки студентського самоврядування коледжу Дарини Голованової.

– Студенти сприйняли нового директора коледжу – Михайла Миколайовича Казимира – загалом дуже добре. Молодий керівник вніс новаторські підходи у стосунки між викладацьким та студентським колективами, із його приходом відбулися помітні позитивні зрушення в плані комунікацій студентів із викладачами. Він – прихильник того, що в навчальному процесі мають учитися всі, тому, наприклад, значно якісніше почали проводитися практичні заняття.

Тепер наш коледж почав усе активніше проявляти себе в соціальних мережах, а це – дуже важливо для сучасної молоді. Зараз ми активно ведемо сторінки в інстарграмі та фейсбуці, нас помічають ЗМІ та інтернет-видання. Активно проводяться дозвілля для студентів. До того, як прийшов новий керівник коледжу, цього, на жаль, не було, ми стояли на місці, а студентські будні здавалися сірими й нецікавими. На жаль, досі наше навчання не мало такого заохочення студентів бути активними у житті коледжу.

Мені навіть трохи прикро, що тільки на останньому курсі мого навчання в коледжу тут розпочалися справді цікаві моменти в житті студентського самоврядування. Хоча надалі планую пов’язати своє життя саме з ветеринарною медициною, тому зв`язок із коледжем втрачати не збираюся. Щоправда, час покаже, чи це буде подальше навчання, чи поєднання навчання з роботою. В будь-якому разі, тепер передбачаю серйозні перспективи у мого рідного коледжу!

  Студенти коледжу в процесі плетіння маскувальних сіток для військових.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити