image
 |  4 3 Січня 2021 | 19:25

Повідомили, яким посадовцям доведеться складати іспит з української мови

Відповідно до мовного закону, складати іспит із української мають насамперед державні службовці та особи, які набувають громадянства. Проте будуть винятки.

Про це інформує Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в ефірі каналу "Україна 24", якого цитує Укрінформ.

За словами мовного омбудсмена, насамперед іспит на знання державної мови стосуватиметься тих, хто претендує на державну службу. Йдеться про міністрів, керівників обласних державних, районних адміністрацій, очільників держпідприємств тощо. 

"Тобто ті, хто займатиметься безпосередньо діяльністю, пов'язаною з державною владою. Стосовно іншої категорії — це і ті громадяни, які набувають громадянства. Це громадяни інших країн, які склавши державний іспит, мають право отримати громадянство нашої держави.

Звичайно, будуть і ті категорії, які не складатимуть (мовний іспит - УП), принаймні у 2021 році. Можливо, будуть якісь зміни до закону. Це стосується насамперед депутатів, така вже норма закону, нічого не поробиш, і правоохоронні структури", - йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Агент НАБУ Шевченко погрожує президенту Зеленському судом за корупцію його оточення

Зауважимо, що 16 липня 2019 року в Україні набув чинності закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". 

Документ Верховна Рада ухвалила 25 квітня 2019 року, ще до інавгурації Володимира Зеленського.  

Варто також нагадати, що секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови може в разі систематичних порушень мовного законодавства з 16 січня застосовувати штрафи.

16 січня набуде чинності 30 ст. мовного закону, яка зобов'язує усіх постачальників послуг в Україні комунікувати з клієнтами державною мовою.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити