image
 |  2 26 Червня 2023 | 20:14

"Повторення Чорнобиля?": експерт проаналізував варіанти теракту на ЗАЕС

Стало відомо, що російські окупанти підготували та затвердили план підриву Запорізької АЕС, та наразі вдаються до ядерного шантажу.

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак в ексклюзивному коментарі УНН проаналізував те, які саме сценарії розвитку подій можливі.

“Найбільш страшний сценарій - це повторення Чорнобильської аварії, власне, коли у нас говорять про максимальні радіуси та території, то йдеться от про створення цього штучного інциденту. Він полягає в тому, щоб вивести реактор з зупинки та перегріти його в аварійному режимі до стану теплового вибуху, коли активна зона руйнується, і є вихід цих сотень тонн ядерного палива”, - повідомляє Олексій Їжак.

Але експерт вважає, що такий сценарій важко реалізувати, бо на станції є запобіжники, а для того, щоб їх вимкнути, потрібні експерти. Окрім того, це неможливо вчинити за декілька годин.

Також Їжак каже, що є другий сценарій розвитку подій, і він більш вірогідний.

“Мені здається, може полягати у тому, що буде порушено перший контур охолодження, так, щоб відбувся вихід радіації, не катастрофічний, але небезпечний, який принаймні забруднить саму станцію і зробить або один з блоків, або кілька блоків, непридатними для експлуатації на тривалий термін. І, звичайно, вихід радіації буде спостерігатися з контурів охолодження. Або, можливо, якимось чином вони зможуть порушити мокрі сховища, де висока радіація”, - сказав Олексій Їжак.

Є і третій сценарій розвитку подій, через який теж буде підвищення радіоактивного фону.

“І третій сценарій – це порушення цілісності сухого сховища, де стоять величезні та тяжкі каністри, якщо порушити їх цілісність - теж буде підвищений радіоактивний фон. Але крім вибуху активної зони, вони, швидше, забруднять саму станцію і просто зроблять її неможливою для експлуатації після деокупації на тривалий термін”, - розповів експерт Національного інституту стратегічних досліджень.

Цими діями окупанти створять психологічний ефект на міжнародне співтовариство, і вірогідність вчинення катастрофи все ж велика, бо у росіян достатньо висока мотивація, зазначив експерт.

"Я думаю, все ж таки вони не встигнуть і не зможуть зробити Чорнобиль, а просто вихід радіації, якщо виходити із намірів у росії, він є високим. Але наслідки не будуть такими вже катастрофічним”, - повідомив Олексій Їжак.

Також, після можливої катастрофи, на росію будуть чекати нові санкції, до яких вони є дуже чутливими.

“Якщо буде катастрофа, і взагалі навіть ядерний інцидент рівня Фукусіми, це буде означати введення санкцій проти росатома і швидке виключення росії із світового ядерного бізнесу, а це дуже важливо для росії. Ну і, звичайно, я думаю, все ж таки будуть запроваджені певні обмеження, я б сказав індивідуальні санкції на рівні Міжнародного кримінального суду проти всіх осіб, які будуть до цього причетні, а до цього теж дуже чутлива росія”, - розповів експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ зачистили західний берег каналу Сіверський Донець − Донбас

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити