image
 |  2 16 Квітня 2019 | 14:01

Пожежу в Нотр-Дамі загасили: стіни й вівтар вціліли – буде відбудова

Після понад 9 годин гасіння вогню пожежники здолали пожежу у всесвітньо відомому Соборі Паризької Богоматері, фасад із двома вежами й частину інтер’єру вдалося зберегти.

Двоє поліцейських і пожежник отримали ушкодження, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пожежну службу Парижа.

Периметр навколо собору досі оточений, пожежні залишаються на місці, але заявляють, що загрози повторного займання вже немає.

Кам’яна частина Собору вціліла після пожежі. 850-річну головну кам'яну споруду готичної будівлі, включаючи фасад і дві вежі, вдалося зберегти.

Судячи з ранкових фотографій, є діра у стелі над нефом, де обвалилися дерев’яні перекриття, але загальна структура будівлі добре збереглася.

У нефі лежать залишки згорілих конструкцій, але хрест залишився неушкодженим.

Мер Парижа Анн Ідальго повідомила, що в даху собору велика діра там, де був шпиль, але вівтар зберігся, і все не так погано, як вона боялася.

З охопленого вогнем Собору Паризької Богоматері вдалося врятувати частину святинь: одну з найбільших реліквій християн - Терновий вінець Христа, туніку святого Людовіка, навіть кілька картин, хоча великі полотна винести було неможливо.

Доля органу поки достеменно не відома, пише Heavy.com.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З палаючого Собору Паризької Богоматері вдалося врятувати частину святинь

Уже відомо, що столичний регіон Іль-де-Франс виділить 10 мільйонів євро екстреної допомоги на проведення початкових робіт у постраждалому від пожежі Соборі Паризької Богоматері.

Крім того, французький мільярдер Франсуа-Анрі Піно пообіцяв перерахувати 100 мільйонів євро на допомогу у відновленні Cобору Паризької Богоматері після масштабної пожежі.

Також започатковано кілька ініціатив для збору коштів на відновлення собору: Французька благодійна організація Fondation du Patrimoine запустила міжнародну кампанію із закликом допомогти у відбудові створено онлай-платформи у ​​Франції та США для збору коштів.

Президент Франції Еммануель Макрон раніше сказав, що "найгіршого вдалося уникнути", і пообіцяв відновити собор."в найближчі роки".

"Це те, чого очікують французи, тому що це те, чого заслуговує наша історія", – сказав він.

Парижани під час пожежі співали на вулиці "Аве Марія", стоячи на колінах, вшановуючи свій символ.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити