image
 |  0 4 Червня 2020 | 09:18

Працівники дитячого протитуберкульозного санаторію на Волині влаштували протест (ВІДЕО)

На Волині працівники дитячого протитуберкульозного санаторію вийшли на протест. Їхній заклад ще до карантину приєднали до дорослого санаторію. І в результаті - сьогодні звільнили сотню людей. Їм обіцяли зберегти робочі місця, а натомість видали трудові книжки на руки.

Це єдиний на Волині дитячий протитуберкульозний санаторій. У "Згоранах" щороку лікували понад тисячу дітей. Та ще до карантину у закладі почалася реорганізація. 

"Двісті дітей ми мали набирати зараз на оздоровлення. Надання медичних послуг по оздоровленню не входить в перелік 27 пунктів. Які буде фінансувати національна служба здоров'я", - пояснює т.в.о директора КП "Волинський обласний санаторій "Згорани" Олександр Сень.

Заклад виживав за рахунок медичної субвенції. На рік це понад 12 мільйонів гривень. Та згідно з другим етапом медреформи - фінансування з держбюджету - припинилося. Дитячий санаторій вирішили об'єднати з дорослим. Обіцяли - всі залишаться працювати в об'єднаній структурі. Та замість цього видали трудові книжки.

"Санітаркою проробила з 19 років тут і шо я заробила шість років осталось до пенсії і куда йти? З моста в воду", - каже Галина Солом'янюк, дитячий фтизіатр КП "волинський обласний санаторій "Згорани".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку безкоштовно встановлюють ІТП від італійського виробника

"Де дітям оздоровлюватись? Все списують на коронавірус, а вже туберкульозу нема?" - додає Любов Касянюк, молодша медсестра КП "волинський обласний санаторій "Згорани":

До мітингарів вийшла представниця санаторію "Лісова пісня". Пояснює - людей звільнили законно:

Олена Токарєва, голова комісії з реорганізації санаторію "Згорани":

Реорганізація шляхом приєднання до санаторію Лісова пісня відбувається законодавчо встановлена скорочення чисельна штатність. не люди скорочуються, а штатні одиниці.

Санаторій "Лісова пісня" заробляє на своє утримання сам, зараз він на карантині. Останній відпочивальник виїхав ще на початку квітня. Керівництво пояснює: своїм, а це понад двісті працівників, платити нічим.

Руслана Дибель, директор Волинського обласного санаторію "Лісова пісня":

Ми тих людей, які там працювали будемо набирати на роботу. Всіх я вам зразу скажу, що ми мабуть не трудовлаштуємо, тому що санаторій, як на сьогодні він заявлений невеликий на сто місць, а працювало там більше 140 чоловік.

Власником обох санаторіїв є обласна рада. Тут кажуть, ймовірно "Згорани" перепрофілюють у дитячий табір. Тоді звільнений персонал зможуть знову взяти на роботу.

Ірина Вахович, голова Волинської обласної ради:

Майже 2 млн грн обійшлося обласному бюджету ця реорганізація для того щоб виплатити усі соціальні виплати для працівників. Це реалії часу, іншого виходу тут не було, ми могли б залишити той самий персонал на госпрозрахунку і вони б самі зараз думали що робити.

Звільнений медперсонал просить захисту у президента. Люди кажуть, 9 гектарів посеред лісу на березі Згоранського озера - ласий шматок. А відтак, чи буде тут й надалі дитячий оздоровчий заклад - невідомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ковельські хірурги врятували пацієнта з ножовим пораненням шиї

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити