image
 |  22 27 Березня 2023 | 17:44

Професія фурмана або як їздили у Володимирі сто років тому

Одна з найдавніших професій, яка не дійшла до нашого часу або використовується нині виключно у туризмі та в приватних цілях - це візники або фурмани.

Про це пише наукова співробітниця ДІКЗ «Стародавній Володимир» Орися Вознюк.

Візники поділялися на кілька типів: ломовики, фурмани та поштові перевізники.

Ломовики займалися виключно перевезенням великогабаритного вантажу, а саме: вивезення снігу, попелу, нечистот, доставкою продуктів в магазини, доставкою будівельних матеріалів та будь-яких інших важких предметів. Відповідно, для ломового візництва використовували коней ваговозів.

Фурмани – це «тодішні таксисти». Вони були, як приватними, так і державними. У 1867 році в Володимирі налічувалося 19 фурманів. Та основним їхнім місцем роботи, як видно із світлин є центральна площа міста. У 1917 році фурмани з фаєтонами запряженими кіньми чекали на своїх пасажирів на площі Франца Йосифа (нині площа Героїв).

Поштові перевізники також поділялися на декілька видів. Листи та посилки доставляли гужовим транспортом. У Володимирі поштове відомство доставляло кореспонденцію кіньми аж до побудови залізниці у 1908 році.

У 50-х роках ХІХ століття у Волинській губернії на поштових дорогах можна було часто побачити так звані пасажирські диліжанси. В основному їх використовували для перевезення пасажирів та поштової кореспонденції головними дорогами, зокрема від Житомира до Кременця та від Житомира до Рівного і Дубно, або ж далі на Луцьк – Ковель, чи Луцьк – Володимир.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кохання крізь віки: Галшка Гулевичівна та Христофор Потій

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити