image
 |  0 3 Січня 2018 | 11:55

Програму «Волинькард» продовжили до 2020 року, - Сергій Сівак

Програму «Волинькард», яка врятувала сотні людських життів, попри небажання чиновників виконавчої гілки влади, депутати облради продовжили до 2020 року.
Про це розповів депутат Волинської обласної ради від ВО «Свобода» Сергій Сівак.
Обранець громади проаналізував, що було зроблено за роки дії цієї програми у Волинській області. Зокрема, на придбання стентів, клапанів серця, інформаційну роботу, різноманітне обладнання, тощо, в 2011 році було виділено з обласного бюджету 1 мільйон 896 тисяч гривень, у 2012 році – 1 мільйон 496 тисяч, а в 2013 році – 1 мільйон 533 тисяч гривень.

Протягом 2011-2013 років (І етап) та 2013-2017 років (ІІ етап) вдалося відпрацювати чітку схема транспортування пацієнтів із гострим інфарктом міокарда у медзаклади області: обласну та Луцьку міську клінічні лікарні, де пацієнта вже очікували досвідчені фахівці - інвазивні кардіохірурги, підготовлена операційна для проведення контрастування, а у випадку необхідності – стентування тромбованих та уражених атеросклеротичними бляшками вінцевих артерій.
«Більше того, була проведена колосальна просвітницька робота серед лікарів швидкої допомоги, дільничних і сімейних терапевтів, лікарів приймальних відділень із діагностики та виявлення графічних ознак інфаркту міокарду і проведення сеансу лікувального тромболізису. Крім того, частина коштів програми спрямовувалися на закупку штучних серцевих клапанів і одноразових магістралей для проведення оперативних втручань в умовах штучного кровообігу. У результаті дії цієї програми, Волинь  на сьогодні – одна з небагатьох областей в Україні, де проводяться операції на серці і куди за меддопомогою звертаються не тільки волиняни, а й жителі Рівненщини, Житомирщини, Хмельниччини, Тернопільщини та інших регіонів. Стверджую, що за цими сухими цифрами та словами – десятки врятованих життів та сотні пацієнтів із набагато вищою та комфортнішою якістю життя», – зазначив Сергій Сівак.

За його словами, сьогоднішнім чиновникам результати і напрацювання програми «Волинькард» не потрібні.
«Оскільки фінансування продовження дії програми на 2018-2020 роки в бюджеті не передбачили!!! Така ситуація зустріла цілковите несприйняття у членів профільної комісії обласної ради. Залишати на півдорозі успішно працюючу програму – абсолютно нелогічний, якщо не злочинний крок. Таку ж позицію підтримали і мої колеги з фракції ВО «Свобода» в обласній раді. Зрештою, за дорученням фракції ВО «Свобода» я вніс до порядку денного проект рішення про продовження дії програми на 2018-2020 рік та її фінансування з обласного бюджету загальним кошторисом 6 мільйонів гривень», - розповів Сергій Сівак.

У ході дискусії, що відбувалася під час обговорення проекту рішення, представниками виконавчих структур озвучена  інформація про кошти проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», які нібито будуть спрямовуватися на потреби волинської медицини.
«З цього приводу зауважу, що проект Світового банку працює на Волині з 2015 року і за кошти цієї позики запланувано  реконструювати 86 об’єктів первинної ланки, що використовуватимуться як амбулаторії сімейної практики. За них, уже закупили близько 200 комп’ютерів, профінансували поїздки наших медиків у Чехію, Литву та Англію. Проте, жодної копійчини на потреби, наведені у програмі «Волинькард», виділено не було.
Тому, ще раз дякую колегам за здоровий глузд, розуміння та підтримку під час голосування за цей проект, який у підсумку став офіційним рішенням обласної ради», - резюмував депутат.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити