image
 |  7 18 Вересня 2023 | 17:44

Пройшло 5 років: на Волині через рубку лісу судитимуть депутата облради

Поновили справу колишнього головного лісничого Цуманського лісгоспу Романа Колісника та його підлеглого головного інженера Олександра Боровицького. У 2018-му їх спіймали на незаконній вирубці в нацпарку «Цуманська пуща». Протягом п’яти років слідства підозрювані всіляко намагалися його затягнути, а згодом подали запит про закриття провадження через завершення строків досудового розслідування. Втім, «зам’яти» справу поки не вдалося.

Син ексначальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Богдана Колісника Роман Колісник, потрапив у кримінальну історію у березні 2018-го, - пише Сила правди.

Як йдеться в ухвалі Луцького міськрайонного суду, будучи головним лісничим Цуманського лісгоспу (нині «Ківерцівське лісове господарство»), він разом із своїм провідним інженером Олександром Боровицьким виписав дозволи про вирубку лісу на території Партизанського та Берестянського лісництв, які відносяться до заповідного нацпарку «Цуманська пуща».

В минулому молодший Колісник очолював кілька волинських лісгоспів, був депутатом Камінь-Каширської районної та Волинської обласної рад, лісовим чиновником. А нині працює у філії «Камінь-Каширське лісове господарство» державного підприємства «Ліси України».

Лісорубні квитки ділки видавали на підставі документу, де перелічені заходи з поліпшення санітарного стану лісів на 2017 рік. Його свого часу затвердили начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко, тодішні директорка Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Херсон лісозахист» Тетяна Касіч та начальник управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Дмитро Новохатський.

У березні 2018-го підозри вручили Роману Коліснику та Олександру Боровицькому, а через місяць – ще й головному лісівнику Волині Олександру Кватирку. Втім, згодом справу, за вже звичним сценарієм, перекваліфікували з незаконної рубки у службову недбалість і коло підозрюваних звузилось до двох осіб: Колісника і Боровицького.

Тодішній керівник Цуманського лісгоспу не погодився з рішенням Луцького міськрайонного суду і подав апеляційну скаргу на повідомлення про підозру. Зокрема, у заяві йшлося, що вирубці підлягали буреломні та вітровальні дерева.

Після одного з судових засідань Роман Колісник демонстрував листи, які начебто підписав виконувач обов’язків директора нацпарку «Цуманська пуща» Ігор Квач, де той зазначає, що «не заперечує у проведенні заходів по поліпшенню санітарного стану лісів, які постраждали внаслідок несприятливих погодних умов, буревію в ДП «Цуманське ЛГ» і навіть сам просить їх провести рубку. Втім, попри це, довести підстави для скасування підозри так і не вдалося.

Протягом п’яти років слідства строки провадження кілька разів продовжували, а також двічі зупиняли нібито через тяжку хворобу одного з підозрюваних: у вересні 2018-го – на майже 4 місяці через запалення слизової носа, у грудні того ж року – на майже на п’ять місяців у зв’язку із гіпертонічною хворобою.

Втім, прокурором не було надано жодних доказів такого тривалого лікування підсудного. Також ні медичними документами, ні судово-медичною експертизою не було підтверджено термін його перебування в стаціонарі. Тож згодом суд дійшов висновку, що слідчий навмисно двічі зупиняв розслідування, аби зберегти його терміни.

Загалом, за період розгляду даної справи судові засідання було призначено 46 разів, 29 з них було відкладено: 6 – через звернення прокурора, 23 – через клопотання захисників Романа Колісника та Олександра Боровицького. Суд розцінив таку поведінку як спосіб затягування строків розгляду справи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Особливості продажу Звірівського мисливського господарства

У вересні 2022-го підозрювані подали клопотання до Ківерцівського районного суду Волинської області про закриття кримінального провадження у зв`язку із закінченням строку досудового розслідування. У заяві йшлося, що обвинувальний акт складений та направлений до суду поза межами відведеного шестимісячного строку.

Зважаючи на те, що прокурор пропустив строки досудового розслідування і несвоєчасно повідомив про його завершення, суддя Олександр Костюкевич постановив закрити провадження.

Втім, у Волинському апеляційному суді прокуратура довела, що цю ухвалу варто скасувати. Адже Феміда керувалася змінами до законодавства, які набрали чинності 15 березня 2018-го, втім цей документ не стосується проваджень, які були зареєстровані раніше. Згідно із нововведеннями, слідчий, прокурор зобов’язані закрити провадження, якщо строк досудового розслідування закінчився, але жодній особі не повідомили про підозру. Таким чином, у липні 2023-го справу Романа Колісника і Олександра Боровицького поновили і призначили новий розгляд у суді першої інстанції. Засідання заплановане на 2 жовтня у Ківерцівському районному суді.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити