image
 |  0 1 Грудня 2020 | 08:00

Референдум про незалежність України

Більше 90% відсотків громадян України, що 1 грудня 1991 року взяли участь в референдумі, висловилось за незалежність другої за значенням республіки СРСР.

Одночасно з референдумом проводились і президентські вибори, на яких перемогу здобув Леонід Кравчук, в недалекому минулому секретар ЦК Компартії України. За нього проголосувало більше 61% виборців.

Зослабленням центральної влади системна криза, у якій опинився Радянський Союз у кінці 1980-х років, підштовхнула дезінтеграційні процеси. 16 листопада 1988 року Верховна Рада Естонської РСР прийняла декларацію про державний суверенітет і внесла зміни в республіканську конституцію, які дозволяли припиняти дію союзних законів на її території. 26 травня і 28 липня 1989 року аналогічні акти прийняли парламенти Литовської і Латвійської РСР, 23 листопада — Азербайджанської РСР.

Весною наступного року три балтійські республіки прийняли закони про відновлення незалежності, втраченої в результаті радянської окупації 1940 року.

Відмова КПРС від монополії на політичну владу суспільно-політичну ситуацію не покращила: незадоволення політикою «центру», нездатного опанувати кризову ситуацію, привело до т. зв. «параду суверенітетів»: 12 червня 1990 року про державний суверенітет заявила РРФСР, 20 червня — Узбекистан, 23 червня — Молдавія, 16 липня — Україна, 27 липня — Білорусія, й до кінця року всі союзні республіки прийняли декларації про пріорітет власних законів над союзними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Велика Угорщина» та «етнічна автономія»: благодійний фонд на Закарпатті підозрюють у сепаратизмі (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити