image
 |  5 20 Березня 2023 | 16:46

Резонансна справа: волинського митника, в багажнику якого знайшли понад півмільйона доларів, виправдали

Національне антикорупційне бюро України закрило кримінальне провадження щодо колишнього начальника відділу митного оформлення №2 митного поста «Ягодин» Михайла Бурдейного.

Про це повідомляє «Сила правди» з посиланням на ухвали Вищого антикорупційного суду.

Нагадаємо, майже два роки тому в багажнику його автівки знайшли понад 700 тисяч доларів США. Посадовця звинувачували у незаконному збагаченні. Але довести причетність Бурдейного до зловживань і грошей не змогли. Тепер вони застрягли в банку через помилку детектива.

У червні 2021-го року на дорозі Київ-Чоп у Рівненській області зупинили автівку «Audi Q7», за кермом якої перебував митник Михайло Бурдейний. Під час обшуку у багажнику авто правоохоронці нібито виявили понад 704,3 тисячі доларів. Щоправда, згодом стало відомо, що суд наклав арешт не на всю суму, а лише на 690,3 тисячі доларів.

Тоді ж Державне бюро розслідувань повідомляло про масштабні зловживання на митниці: за хабарі митники, нібито, допомагали в незаконному переміщенні вантажів через кордон без сплати митних платежів. А Михайло Бурдейний, мовляв, систематично збирав та зберігав у себе отримані хабарі, частину яких розподіляв між іншими правоохоронними структурами. Відтак ДБР розпочало кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення Бурдейного.

У ході розслідування з’ясували, що ні автомобіль «Audi Q7», ні гроші з багажника Михайлові Бурдейному не належать. Усе це добро нібито власність сторонніх осіб. Більше того, 10 тисяч доларів нібито справжні власники встигли забрати ще до вилучення суми, ще 5900 доларів банк забракував як підробні.

Мільйонер, гроші якого перевозив Бурдейний, у суді пояснив, що він отримав таку суму від брата, який напередодні продав готельний комплекс і мав на меті купівлю комерційної нерухомості. Та найцікавіше, що названий власник арештованих коштів раптом забажав перерахувати їх на ЗСУ. Порив благодійності підтримали і сторона захисту, і обвинувачення.

За даними журналістів програми «Гроші», ці кошти належать сім’ї такого собі Хусейна Дукаєва, який родом з Вінниці, а нині — депутат Кам’янець-Подільської районної ради від Радикальної партії Олега Ляшка. Нібито саме його представники зверталися до суду, аби забрати кошти, які наразі під арештом.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» звернувся за коментарем до Хусейна Дукаєва, аби підтвердити чи спростувати цю інформацію, поцікавитися походженням чималої суми коштів та зрозуміти, як вони потрапили до Михайла Бурдейного. Але коментувати походження коштів чоловік не захотів. Хоч з його відповіді можна зробити висновок, що він справді знайомий і з Бурдейним, і з деталями справи.

Зверніться до Михайла Бурдейного, або НАБУ, ДБР. Беріть інформацію звідти, бо так вона буде достовірна. Що я вам можу прокоментувати? Я вважаю, що уся ця ситуація — замовна. Офіційну відповідь вам дадуть НАБУ чи ДБР. – відповів Хусейн Дукаєв.

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у суді зазначив, що сенсу продовжувати арешт на ці кошти немає, адже вони вже не є речовим доказом, а кримінальне провадження – закрите. Клопотання про зняття арешту і передачу грошей на рахунок ЗСУ підтримав і детектив Національного антикорупційного бюро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У волинській бригаді прижився єнот на прізвисько Байрактар (ФОТО)

Цікаво, що за 1,5 року розслідування правоохоронці так і не оголосили підозри волинському митнику, а належність коштів сім’ї депутата з Кам’янця-Подільського підтверджується лише протоколами допиту свідків.

Слідчий суддя також наголосив, що він не отримав спростування того, що ці кошти не належать сім’ї Хусейна Дукаєва. На думку Феміди питання речових доказів повинен був вирішити детектив НАБУ під час закриття кримінального провадження, однак не зробив цього.

Впродовж місяця двоє суддів ВАКС розглянули те саме клопотання про скасування арешту на 690 тисяч 300 доларів та передачу їх Збройним силам України, та в обох випадках: і до закриття справи, і після цього – відхилили його. Подальша доля грошей невідома.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити