image
 |  5 15 Лютого 2018 | 09:47

Росії доведеться призупинити видобуток українського газу на шельфі біля Криму, – ЗМІ

Через спір з Україною в міжнародному арбітражі Росія буде змушена тимчасово зупинити видобуток на Одеському газовому родовищі кримського шельфу
Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на російське агентство РБК.
Саме це родовище забезпечує Крим майже половиною "власного" видобутку газу.
Це пов'язано з міжнародним арбітражним спором з морського права, який ініціювала Україна проти Росії у вересні 2016 року.
Претензії України в рамках цієї суперечки стосуються широкого кола питань, пов'язаних з діяльністю Росії в Чорному морі після анексії Криму, зокрема крадіжки окупантами природних ресурсів на українському морському шельфі.
Позовна заява України не публікувалося, розгляди конфіденційні, але джерело видання стверджує, що припинення видобутку - це тактичний хід, формальний спосіб зняти претензію щодо недозволеної господарської діяльності. А про повернення Україні контролю над родовищем, за його словами, не стоїть.
За словами двох федеральних російських чиновників, припинити видобуток на Одеському родовищі – рекомендація Міністерства закордонних справ Росії.
Нагадаєм, що Україна ініціювала арбітражне провадження проти Росії 16 вересня 2016 року щодо прав прибережної держави в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці. Київ вимагає не тільки захисту своїх морських прав, але й відшкодування збитків. Суд стосується незаконного використання ресурсів на шельфах Чорного та Азовського морів, а також інфраструктури і незаконного видобутку.
У травні 2017 року в Гаазі відбулося перше процедурне слухання. До 19 лютого 2018 року Україна повинна надати доказову базу.
Також Україна заявляє про свої претензії в зв'язку з обмеженням навігації через Керченську протоку через будівництво моста.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити